• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Hangi Vitaminler Hangi Besinlerde Var? Hangi Vitamin Nelere İyi Gelir?

sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmenin önemi tartışılmaz bir gerçek. doğru beslenmek için bu konuda bilinçli olmak gerekiyor. bunun yüzden vitaminlerin vücudumuz için faydalarını, bu vitaminlerin hangi besinlerde olduğunu bilmekte de fayda var. işte vitaminler ve kaynakları;

hangi vitamin hangi yiyecekteB6 vitamini: beyin fonksiyonları ve hormonların üretimi açısından son derece faydalı olan B6 vitamini baklagiller, et, balık, muz, karpuz ve turunçgillerde yer alıyor

B12 vitamini: sinir hücrelerini koruyan ve hafızayı güçlendiren B12 vitamini güçlendirilmiş tahıllar, et ve süt ürünlerinde var

C vitamini: katarakta, meme ve mide gibi kanser türlerine karşı koruyan C vitamini  turunçgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana ve çilekte var.

Folik asit: Hamilelikte alınırsa doğumdan gelen kusurları önleyen, kolon kanseri ve Alzheimer’a karşı koruyucu etkiye sahip olan folik asit ekmek, makarna, baklagiller, ıspanak, brokoli ve portakal suyunda var.

A vitamini: gözleri koruyan A vitamini havuç, tatlı patates ve mangoda var.

D vitamini: kolon, meme ve yumurtalık kanserini önlemeye yardımcı olan D vitamini süt, tahıl, balık ve margarinde var. ayrıca güneş mükemmel bir D vitamini kaynağıdır.

E vitamini: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getiren, prostat kanserine ve Alzheimer’a karşı koruyan E vitamini  yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllarda bulunur.

K vitamini: Kan pıhtılaşması için gerekli olan ve kemikleri koruyan K vitamini yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar ve karaciğerde bulunur.

Magnezyum:   Kalbi koruyan ve kan basıncını düşüren magnezyum yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagillerde bulunur.

Potasyum: Hipertansiyon riskini azaltan, kemiklerin mineral yoğunluğunu arttıran potasyum kırmızı ve beyaz et, balık, süt, bamya, muz, domates, dolmalık biber ve portakalda bulunur.

Demir: Kandaki oksijen akışını sağlar. Et, tahıllar, yumurta, kabak çekirdeği, kepek ve ıspanakta bulunur.

Selenyum: Bazı kanser türlerinden korur. Özellikle prostat kanseri riski taşıyan erkeklere faydalıdır. Deniz ürünleri ve karaciğerde bulunur.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü