• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Vitaminler; Vitaminlerin Faydaları, Hangi Vitamin Ne İşe Yarar? Vitamin Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Vitamin, düzgün biyolojik işlevler ve sağlığın korunması için bütün organizmaların çok küçük miktarlarda, yiyeceklerle alınması gerekli organik bileşenlere verilen addır.

Hangi vitamin ne işe yarar? Vitaminlerin eksikliği durumunda ne olur? Hangi vitaminler hangi gıdalarda bulunur?

A Vitamini: başlıca kaynağı balık karaciğerindeki yağlardır. provitamin(keroten) halinde bazı bitkisel ve hayvansal ürünlerde de8tereyağı, süt, yumurta sarısı, yeşil sebzeler) bulunur. A vitamini eksikliği görme bozukluklarına yol açar. aynı zamanda büyümeyi etkileyen ve vücudu infeksiyonlardan koruyan bir vitamindir.

B1 Vitamini: eksikliği insanda beriberi hastalığındaki gibi sinir bozukluklarına yol açar. bir çok yiyecek maddesinde, özellikle sakatatta (ciğer, yürek, paça vs.), buğday tanesinde, bira mayasında bulunur. bazı sinir hastalıklarına ve şeker hastalığına iyi gelir

B2 Vitamini: eksikliği dudak çatlamasına ve beriberi belirtilerine yol açar. mide ve bağırsak infeksiyonlarında, bazı görme ve büyüme bozukluklarına iyi gelir.

B5 Vitamini: eksikliği Pellegra adlı hastalığa neden olur. bira mayasında ve etlerde bulunur. sindirim sistemi, beyin ve deriye etkilidir.

B6 Vitamini: deri, alyuvarlar, beyin, böbrekler ve böbreküstü bezlerinde etkilidir. böbreküstü bezi hormonlarına benzer etki gösterir. bira mayası, sığır karaciğeri ve balık etinde görülür.

Biotin(B7): deri ve kaslara etkilidir. karaciğer, böbrek ve bira mayasında bulunur.

Folik Asit(B9): alyuvarlara etkilidir. eksikliği megaloblastik anemi(kansızlık) yapar. karaciğer, dalak, bira mayası ve koyu yeşil sebzelerde bulunur.

B12 Vitamini: alyuvarlara etkilidir. eksikliği kansızlığa neden olur. karaciğer ve etlerde bulunur.

C Vitamini: kemiklere, eklemlere, ağız ve kılcal damarlara etkilidir. eksikliği skorbüt adlı hastalığa neden olur. taze sebze ve meyvelerde bulunur.

D Vitamini: kemik ve dişlere etkilidir. eksikliği raşitizm adlı hastalığa neden olur. süt, yumurta sarısı ve balık karaciğerinde bulunur.

E Vitamini: kaslara, alyuvarlara, karaciğer ve beyine etkilidir. eksikliği erkekte sperma oluşumun yavaşlatır, kadında ise düşüklere yol açar. buğday ve yeşil sebzelerde bulunur.

K Vitamini: kandaki protrombine etkilidir. eksikliğinde pıhtılaşma bozulacağından kanamalar görülür. yeşil sebzelerde ve yumurta sarısında bulunur.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü