Kanuni Sultan Süleyman’ın Mahidevran Sultan’dan olma oğlu Şehzade Mustafa 1515 yılında Sultan Süleyman’ın şehzadeliği sırasında Manisa’da dünyaya gelmiştir. En büyük şehzade olan Mustafa 1533-1541 yılları arasında padişah adayının görev yaptığı yer olarak kabul edilen Manisa’da Saruhan Sancak Beyi olarak görev yapmış ardından Konya Sancak Beyliği’ne atanmıştır.
Tahtın en güçlü şehzade adayı olarak görülen Mustafa, 4 şehzade annesi Hürrem Sultan’ı oldukça rahatsız etmiştir. Öyle ki Hürrem Sultan’ın Şehzade Mustafa’yı ortadan kaldırmak için türlü entrikalar çevirdiği bilinir. örneğin Sadrazam Rüstem Paşa’ya Şehzade Mustafa’nın, babası hayatta iken onun tahtına göz diktiğini belirtir sahte mektuplar yazdırmıştır. Kanuni Sultan Süleyman ise ne yazık ki bu oyunlara kanarak Nahçivan Seferi sırasında Konya civarında konaklandığı sırada babasının elini öpmeye gelen Şehzade Mustafa’yı boğdurarak öldürtmüş, bununla da kalmayıp cesedini çadırın önüne astırmıştır. Bu olaya tanık olan Hürrem Sultan’ın oğlu Cihangir de olayın üzüntüsüyle henüz 22 yaşındayken hastalanarak hayatını kaybetmiştir. Şehzade Mustafa’nın 7 yaşındaki oğlu da ileride intikam almak isteyeceği düşüncesiyle öldürülmüştür.
Şehzade Mustafa’nın henüz 38 yaşındayken 1553 yılındaki bu ölümü askerler ve halk arasında da şok etkisi yaratmış ve büyük tepkilere sebep olmuştur. özellikle şehzade Mustafa’yı oldukça seven yeniçeriler Mustafa’nın ölümünden sorumlu tuttukları Rüstem Paşa’yı ortadan kaldırmak istemişler, matemlerini göstermek için yemek bile yememişlerdir. bu tepkiler üzerine Kanuni, Rüstem Paşa’yı görevden almıştır.
Şehzade Mustafa’nın öldürülmesi üzerine yazılan medet medet şiiri