Kanuni Sultan Süleyman Dönemi İsyanları
Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı yükselme döneminin son padişahıdır. Osmanlı Devleti’nin en parlak dönemi olmasına rağmen, bu dönemde de ülke içinde pek çok ayaklanma baş göstermiştir. bu isyanlar ekonomik ve siyasi nitelikli isyanlardır ve daha çok Şii isyanlarıdır. Kanuni döneminde çıkan iç isyanlar ve özellikleri şöyledir;
-Canberdi Gazali Ayaklanması (1521): Şam Eyaleti’nin Beylerbeyi olan Canberdi Gazali, Yavuz Sultan Selim’in ölmesinin ardından tahta geçen I. Süleyman’ın padişahlığını tanımadı. Memluk Sultanlığını tekrar kurmak amacıyla harekete geçti. önce adına hutbe okuttu, para bastırdı, hükümdarlığını ilan etti ve ardından kendine bağlı birlikler oluşturarak Halep’e saldırdı. isyanın haber alınması üzerine derhal Ferhad Paşa komutasındaki birlikler harekete geçti ve isyan bastırıldı. ancak ilginç olan Canberdi Gazali’nin kendi adamlarından biri tarafından öldürülmesiydi.
-Vezir Ahmet Paşa İsyanı (1524): Sadrazam Piri Mehmet Paşa’nın emekli olmasının ardından kurala göre 2. Vezir Ahmet Paşa’nın sadrazam olması gerekiyordu. ancak ne var ki Kanuni Sultan Süleyman bu kuralı bir kenara bırakarak has odabaşı ve yakın arkadaşı Pargalı İbrahim Paşa’yı sadrazamlığa getirdi ve Ahmet Paşa Mısır Beylerbeyliğine atandı. Ahmet Paşa Mısır’da adına para bastırıp hutbe okutarak bağımsızlığını ilan etti. Bu isyanı bastırmak için Sadrazam İbrahim Paşa gönderildi. ancak Ahmet Paşa sarayında kendi adamları tarafından öldürüldü.
-Baba Zünnun İsyanı (1527): Baba Zünnun 1526 yılında Bozok Sancakbeyi Mustafa Bey’in konağını basarak isyan etti. sebebi Bozok Türkmenlerine tespit edilen verginin ağır bulunmasıydı. ekonomik sebeplere dayanan isyan bastırılarak Baba Zünnun öldürüldü. ancak bu isyan Kalender Şah İsyanına zemin hazırladı.
-Kalenderoğlu isyanı (1527): Bilgi için tıklayınız.
-Molla Kâbız İsyanı (1527): Bilgi için tıklayınız
-Seydi ve İnciryemez İsyanları (1529): Adana ve civarında baş gösteren bu isyanlarda devlet tarafından kısa sürede bastırıldı.