Sofra Düzeni ve Servis Kuralları, Masa Düzenlemesinin Püf Noktaları
sofra düzeni ve servisin iyi olması, mideden kalbe giden yolun dozeri olarak gösterilen yemeğin başarısında önemli bir rol oynar. yemek ne kadar dikkatli hazırlanırsa hazırlansın, sofra düzeni ve serviste görülecek hatalar, harcanan tüm çabaları boşa çıkarabilir. güzel hazırlanmış bir sofra ve başarılı bir servisin, mütevazi bir yemeği bile farklı ve zevkli bir hale getireceği kuşkusuzdur.
-bir yemek masasına önce dikkatle örtü altlığı yerleştirilir. örtünün katları tam masanın ortasına gelecek şekilde yayılmalıdır. masanın düzenlemesi iki şekilde planlanır;
*masa çevresi, yemek tabakları ve diğer sofra araçlarının yerleştirileceği yer
* masa ortası, masa süslemesinde yararlanılacak alan
-yemek tabağı masaya oturacak kişinin tam önüne gelecek şekilde , masa kenarından 2,5 cm ya da başparmağın ilk boğumu kadar uzaklığa konur.
-yemek listesinde çorba varsa, yemek tabağının üzerine çorba tabağı konulabileceği gibi, çorba tabağının tek başına konulması da mümkündür.
-tabağın sol tarafına çatal, sağ tarafına bıçak, bıçağın sağ tarafına da kaşık konur. çatal, bıçak ve kaşık, tabakla aynı hizada yerleştirilir.
-yemek tabağının sol ön yanına salata tabağı, tam ön tarafına ise tatlı kaşığı ve çatalı konur.
-yemek tabağının ön tarafına ise içecekler için uygun bardaklar konur. her içecek için ayrı bardağın masada bulundurulması kuralı terk edilmekle birlikte günümüzde genellikle masada su bardağı, beyaz ve kırmızı şaraplar için olmak üzere üç bardak yerleştirilir.
-yemekte rakı sunulması halinde su bardağının sağına rakı kadehi konur ve şarap bardakları kaldırılır.
-bardakların yerleştirilmesinde en büyük bardak olan su bardağı sol tarafa konularak diğerleri aynı sıra üzerinde yan yana dizilir. ya da yarım bir yuvarlak oluşturacak şekilde yerleştirilir.
-peçete yemek tabağının soluna ya da yemek tabağının içine konur.
-tuzluk ve biberlik, oturanların rahatça uzanabileceği mesafede bulundurulmalı.
SERVİS
-servis düzenini sağlamada ilk akla gelecek araç, ev sahibi hanımın yakınında bulunan ve üzerine tabakların, çatal bıçak takımlarının, bardakların yerleştirilebileceği bir servis masasıdır.
-yemek masasında konuklar önceden belirlenmiş yerlere oturduktan sonra servise başlanır. kural olarak bu işe kadınlardan başlamak gerekir.
-yemek salonunda bulunan büfenin üzerine tatlı, meyve, yeneceği zamana kadar buzdolabında kalması gerekmeyen yiyecekler ve bunların servis tabakları konulabilir.
-içecekler yemekten önce verilebileceği gibi yemek sırasında da verilebilir.
-salata servisi ana yemekten önce yapılmalı, sos ise yemek servisinden hemen sonra sunulmalıdır.