• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Ütopya Nedir? Ütopya Hakkında Bilgi

Yöneten ve yönetilenlerin aracılığıyla ortaya çıkan kuruma devlet denir. insanlık tarihinde devletin oluşmasından önceki dönem “karmaşa” olarak adlandırılır. insan, toplumu bilinçli bir şekilde ortaya koyduğu kurallarla yönlendirme çabasına girdiğinde “düzen” durumu ortaya çıkmıştır.

toplumsal düzen yozlaştığı ve bireyin ihtiyaçlarını yansıtmaz hale geldiği zaman bazı düşünürler haksızlıkları giderecek, bozuklukları ortadan kaldıracak, adaleti sağlayacak ve insanları daha mutlu edecek toplum düzenleri tasarlamışlardır. işte filozofların adalet, eşitlik, özgürlük gibi bir takım ilkeleri temel alarak, olması gerekene göre tasarladıkları ideal devlet düzenine “ütopya” adı verilir.

ideal düzeni belirleyen ölçütler özgürlük, eşitlik ve toplumsal adalettir. bu üç olgunun ancak demokratik toplumlarda gerçekleşebileceği düşünülür. bazı düşünürler uygulamadaki toplum düzenine bakarak, ideal düzen arayışı içinde bir takım ütopyalar geliştirmişlerdir. bu düşünürler, yaşadıkları toplumsal düzenin düzenlenemeyeceğine inandıkları için gerçekleşme şansı fazla olmayan, ideal hatta düşsel bir toplum düzenini tasarlamışlardır.

Ütopyalar;

-gerçekleşmesi istenen ütopyalar

-gerçekleşmesinden korkulan ütopyalar

olmak üzere ikiye ayrılır.

gerçekleşmesi istenen ütopyalar

-Platon (Devlet adlı eseri)

-Augustinus (Tanrı Devleti)

-Farabi (Erdemli Toplum)

-Thomes More (Ütopya)

-Campanella (Güneş Ülkesi)

gerçekleşmesinden korkulan ütopyalar

-A. Huxley (Yeni Dünya)

-G. Ownell (1984)

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü