• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Zeugma Nedir? Zeugma Antik Kenti Nerededir?

Zeugma’nın kelime anlamı “köprü”dür. günümüzde Gaziantep/Nizip sınırları içerisinde yer alan antik bir kenttir. Roma döneminden kalan mozaikleriyle dünyaca ünlü olan Zeugma; MÖ. 300 yıllarında Büyük İskender’in generali Selevkos tarafından kurulmuştur. bu önemli antik kent MÖ. 1. yy.a gelindiğinde Kommagene Krallığı’nın en önemli kentlerinden biri durumuna gelse de çok geçmeden Roma imparatorluğunun egemenliği altına girmiştir. 7. yy.da Zeugma, islam akınları nedeniyle romalılarca terk edilmiş ve burası islami yerleşim yeri olmuş ve günümüzdeki adıyla Belkıs köyü kurulmuştur.

Zeugma antik kenti üzerinde yapılan kazılar sonucunda buradan çıkarılan mozaikler Gaziantep Arkeoloji müzesinde sergilenmekteyken 2011 yılından itibaren dünyanın en büyük mozaik müzesi olma özelliğine sahip olan Zeugma Mozaik Müzesine taşınmıştır. dünyaca ünlü “Çingene Kızı” mozaiği de bu müzede sergilenmektedir.

Son Yorum
  1. luvrita
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü