• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Amerika ve Avrupa Kıtasında Yer Alan Dağlar ve Sıradağlar

Amerika kıtasının yüksek dağlar ve sıradağlar açısından pek zengin olduğu söylenemez. Kuzey Amerika ve Güney Amerika’nın en önemli dağları şunlardır;

Kuzey Amerika

Kayalık Dağlar: Kuzey Amerika’da Büyük Okyanus kıyıları boyunca Alaska’dan Orta Amerika’ya kadar uzanır. Kuzeyindeki Alaska dağlarında Kuzey Amerika’nın en yüksek noktası olan Mc. Kinley (6187 m) dağı bulunur.

Appalachian Dağları: Atlas Okyanusu kıyılarında bulunur. çok yaşlıdır. en yüksek noktası 2000 m.yi biraz geçer.

Güney Amerika

 And Dağları: Alp dağları sisteminde olan And dağları, Güney Amerika’da; Büyük Okyanus kıyıları boyunda ve kuzey-güney doğrultusunda uzanır. birçok sıradağ meydana getirir. bu sıradağlar arasında derin vadiler, yüksek platolar ve geçitler yer alır. dünyanın en yüksek başkenti (La Paz 3700 m.-Bolivya), üzerinde ulaştırma yapılan gölü (Titica 3800 m. yüzölçümü 9000 km2), yanardağı (Cotopaxi 5750 m. Ekvator) ve sönmüş yanardağı (Aconcagua 7023 m. Arjantin) bu sıradağlar üzerinde bulunur.

Avrupa

Avrupa kıtasının en önemli sıradağları Alp Dağlarıdır. 207.000km2’lik bir alanı kaplar. Alp dağları dışında Avrupa kıtasının diğer dağları şöyledir;

Kafkas Dağları: alp dağları sistemine bağlı olan bu dağlar Karadenizle Hazar Denizi arasında kuzeybatıdan güneydoğuya doğru (ortalama 1120 km.) uzanır. en yüksek dorukları Elbruz (5630 m.) ve Kazbek’tir. (5042 m.)

Karpat Dağları: Orta Avrupa’da 1450 km. uzunluğunda bir yay çizerler. en yüksek noktası Gerldorfer Spitze’dir (2663 m.)

Ural Dağları: Avrupa ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran ve ortalama 2650 km. uzunluğunda yaşlı bir sıradağdır. en yüksek noktası Talposis’tir. (1690 m.)

Pireneler: Fransa ile İspanya sınırını oluşturan Pireneler Orta, Atlantik veya Batı ve Doğu olmak üzere 3 bölüme ayrılır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü