• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

İspanya Nerededir? İspanya’nın Coğrafi Özellikleri

İspanya coğrafi konumu itibariyle Avrupa’dan çok Afrika kıtasına yakındır. Akdeniz’den Atlas Okyanusu’na kadar uzanan Pireneler geçit vermeyen bir duvar gibi İspanya’nın diğer Avrupa ülkeleriyle ticaret ve ulaştırmasına engeldir. Buna karşılık İspanya ile Afrika arasında aşılması çok kolay olan Cebelitarık boğazı vardır.

İspanya’nın akarsuları sulama ve ulaştırmaya elverişli değildir. Bazı bölgelerde açık ovalara aktıkları da görülür. Bu ovalarda bol tahıl yetişir.

Meseta Platosu: ispanya’nın iç bölgelerinden çoğu yüksek platolar durumunda olduğundan buralara masa anlamına gelen meseta derler. İspanyollar, “Meseta’da yılın üç ayı kış dokuz ayı da cehennemdir” derler. Meseta’da kış aylarında soğuk kuzey rüzgarları eser ve ısı çok düşer. Yazları ise Afrika’dan gelen sıcak rüzgarlar burayı çöle benzetir. Meseta’nın güneyinde yer alan Sierra Neveda’daki Mulhacen tepesi (3481 m.) İspanya’nın en yüksek yeridir.

Pireneler: pireneler ispanya ile Fransa arasında doğal bir sınır çizerler. Yaklaşık435 kmuzunluğunda ve100 km. genişliğindedir. Jeolojinin üçüncü çağında oluşmuş Alp sistemindeki genç dağlardandır. Pirenelerin en yüksek noktası Pico de Aneto’dur. (3404 m.)

Herkül Sütunları: Yunan mitolojisinde sözü edilen ve çok güçlü bir kahraman olarak bilinen Herkül, efsaneye göre kendisine Akdeniz’den Atlas Okyanusu’na bir yol açar. Bu yolun iki yanına da sınırlarını belirtmek amacıyla iki sütun diker. Bu sütunlar bugün  Cebelitarık boğazının iki yakasında dikili durmakta ve “Herkül’ün sütunları” adıyla anılmaktadır.

Cebelitarık Boğazı: Cebelitarık, Müslüman Arapların İspanya’yı ele geçirmek için Afrika’dan Avrupa’ya geçtikleri ve Akdeniz’den Atlas Okyanusu’na açılan boğazdır. Arapça olan bu isim Tarık’ın dağı anlamına gelir.

Son Yorum
  1. osman
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü