• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Avrupa’nın En Büyük Nehirleri Hangileridir?

Avrupa küçük bir kıta olduğu için akarsuları da kısadır. Avrupa’nın en uzun akarsuları olan Tuna ve Volga nehirleri, diğer kıtalardaki büyük nehirlere göre çok kısadır. Avrupa’da pek çok akarsu vardır ve bunların çoğu kıtanın doğu bölümünde toplanmıştır.

Avrupa’nın en büyük nehirleri sırasıyla; Volga, Tuna, Don, Vistül, Ren, Elbe, Loire, Tajo, Ebro, Oder, Guadiana, Rhone, Sen ve Po nehirleridir.

Avrupa’nın en önemli nehirleri ve uzunlukları şöyledir;

İspanya: Duero (786 km.), Tajo (1010 km.), Guadiana (801 km.), Guadalquivir (650 km.), Ebro (927 km.). bu nehirler arasında Ebro nehri dışındaki diğer nehirler Atlas Okyanusuna dökülür. Ebro nehri ise Akdeniz’e dökülür.

Fransa: Sen (776 km.), Loire (1020 km.), Garonne (650 km.), Rhone (812 km.), sen nehri Fransa’nın ulaşıma en elverişli akarsuyudur. Loire nehri ise Fransa’nın en uzun nehridir.

İngiltere:360 km. uzunluğundaki Thames nehri İngiltere’nin en uzun nehridir.

Almanya: Ren (1326 km.), Elbe (1165 km.), Oder (912 km.)

Polonya: Vistül (1387 km.)

Rusya: Dvina (1293 km.), Peçora (1789 km.), Volga (3688 km.), Don (1967 km.)

 

Tuna Nehri: Avrupa nehirleri içinde uluslar arası bir akarsu durumundadır. Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Rusya’dan geçer. Almanya’daki Kara Orman Bölgesinden doğar ve büyük bir delta meydana getirerek Karadeniz’e dökülür.

Ren nehri: Avrupa’nın en önemli nehirlerinden biridir. Orta Alplerde St. Gotthard dağlık bölgesindeki kaynağından çıkar, İsviçre’deki Konstanz gölüne ulaşır. Bu bölgede, suları çok kuvvetli aktığı için elektrik enerjisi de elde edilir. Kuzey denizine dökülen Ren nehri Avrupa’nın ekonomik anlamda birinci sırada yer alan nehridir.

 

Son Yorum
  1. Nurettin Alparslan
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü