• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Barometre Nedir? Barometre İle Hava Tahmini Nasıl Yapılır?

Barometre, hava tahmininde bulunabilmek için güvenilir bir alettir. En çok kullanılanı ise madeni yani aneroid barometredir. Bu barometrelerin belli başlı iki tipi vardır: Vidie Barometresi (atmosfer basıncının etkisinde kalan bakır kutusunun üst yüzü esnekliğin çoğalması için kıvrımlı yapılmıştır. Kutunun biçimi yassı ve daireseldir) ve Bourdon Barometresidir.

Bourdon barometresinin içindeki yassı boru pirinçten yapılmıştır. Hemen hemen tam bir daire biçiminde bükülmüş ve ortasından barometrenin dış kabına bağlanmıştır. Borunun dış yüzeyi iç yüzeyinden daha büyüktür. Hava basıncının etkisiyle içe doğru bükülür ve borunun uçları birbirine yaklaşır. Basıncının azalmasıyla da ters yönde hareket eder. Basit bir kaldıraç sistemi yardımıyla da bu uçların hareketi bir göstergeye komuta ederek basıncın derecesini gösterir.

Barometre ve  hava tahmini;

-Hava güneşli olacaksa: barometre yavaş ama sürekli olarak yükselir (yüksek basınç). ayrıca rüzgar doğudan ya da kuzeydoğudan hafif eser.

-Hava kötü olacaksa: barometre alçalır (alçak basınç). rüzgar güneyden ya da güneybatıdan eser.

-Değişken bir hava düzelecekse: barometre yükselir ve nem azalır. Yüksek basınca gidilmektedir. Rüzgar doğudan ya da kuzeydoğudan düzenli olarak eser.

-Değişken bir hava bozacaksa: barometre düşer, nem artar. Alçak basınca gidilmektedir. Kuzey rüzgarı şiddetini arttırır. Doğudan rüzgar esmez

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü