• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Afrika Kıtası ve Afrika Kıtasının Özellikleri

Afrika kıtasının biçimi kabadır. Haritayı incelediğimizde ne bir iç deniz ne de bir yarımada görebiliriz. Adaları ise toplam yüzölçümünün %2’si kadardır. Fazla girintili çıkıntılı olmayan kıyılarının uzunluğu 30.000 km’dir.

Elverişsiz coğrafi konumu nedeniyle Afrika’nın iç bölgeleri yüzyıllarca uygarlık ışığından yoksun kaldı. İlkçağlarda, Afrika’nın yalnız Akdeniz kıyılarında, Mısır ve Kartaca uygarlıkları doğup gelişti. Daha sonra Kuzey Afrika’yı ele geçiren Romalılar egemenlik ve uygarlıklarını kıtanın iç bölgelerine kadar götüremediler. Çünkü Afrika’nın iç bölgeleri aşılması güç çöller ve balta girmemiş ormanlarla kaplıydı. Bu bölgelerde yamyamların ve aslanların yaşadığını bilen Romalılar, Mısır, Kartaca ve Libya’nın güneyindeki topraklar için “hic sunt leones” (orada aslanlar var) derlerdi.

Romalıların bu sözlerinin etkisinde kalan Avrupalılar yüzyıllarca Afrika’nın uçsuz bucaksız çöllerine, balta girmemiş ormanlarına ve çılgınca akan nehirlerine ayak basamadılar.

16. yy.da Ümit burnunun dolaşan Portekizli gemiciler bile sık sık kıyıya yanaşarak karaya çıkmaktan korkmuşlardı. Hindistan’a açılan yol kesin olarak tespit edildikten sonra Afrika unutuldu. Burası, gemiciler için bir engelden başka bir şey değildi.

Afrika’nın coğrafyası üzerinde kesin birkaç gerçeği öğrenebilmek için 19. yüzyılı beklemek zorunda kalındı. İngiliz Livingston ve Stanley keşiflerin öncüleri oldular.

Afrika’nın İklim Bölgeleri:

Büyük bir bölümü Yengeç ve Oğlak dönenceleri arasında kalan Afrika sıcak kuşakta yer alır. Afrika’nın ortasından geçen Ekvator’un iki yanında Ekvator iklimi görülür. Yüksek ısı ve sürekli yağmurların doğurduğu aşırı nem, kesimlerdeki bitki örtüsünün çok gelişmesine yardım eder. Sık ormanlar Ekvator Afrikasının bitki örtüsüdür. Her iki yarımkürede Ekvator bölgesinden dönencelere doğru gidildikçe yağışlar yavaş yavaş azalır. Yağmurlar yılın belirli aylarında sürekli olarak yağar ve sonra kuraklık başlar.

Afrika’nın kuzey ve güney kıyılarında iklim yumuşar. Buralarda Akdeniz iklimi göze çarpar. Belli başlı bitkiler palmiye, zeytin, pamuk, turunçgil ve tahıllardır.

Afrika kıtasında yer alan ülkeler için buraya tıklayınız.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü