• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Teleferik Nedir? İlk Teleferik Ne Zaman Ne İçin Yapılmıştır?

Teleferik, demir direkler arasına gerili taşıyıcı bir çelik halatla buna asılı vagonlardan meydana gelmiş bir taşıt sistemidir. Yunanca kökenli bir kelimedir. tele=uzak, fero= taşımak anlamına gelir. Dünyada ilk olarak direklere gerilmiş bir halat üzerinde ulaştırma yapmak fikrini Hollandalı Adam Wybe ortaya atmış ve bunu 1644 yılında gerçekleştirmiştir. Adam Wybe’in  kurduğu havai hat, kerestelerin taşınmasında kullanılmıştır.

ilk modern teleferiği ise 1834 yılında Alman Albert Klansthal yapmıştır. Klansthal önceleri kullanılan kenevir halatların yerine, çelik kabloları teleferiğe uygulamakla bu düzenin taşıma gücünü arttırdı. böylece teleferikle insanları taşımak da mümkün olacaktı. nitekim 1870 yılında İngiliz Charles Hogson, teleferiği geliştirerek onu bugünkülere benzer duruma getirdi.

ülkemizde ilk teleferik tesisi Bursa Uludağ’da yapılmıştır. Ayrıca İzmir Balçova’da yer alan teleferik de oldukça ünlüdür.

Değişik amaçlara göre çeşitli teleferik sistemleri kullanılır. dağlardan odun, maden cevheri vb. şeylerin taşınması ya da turistik amaçlarla kullanılmaktadır.

Son Yorumlar
  1. Emre Aydın
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  2. isimsiz
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü