• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Son Yıllarda Dünyada Etkili Olan Salgın Hastalıklar ve Etkileri

En az doğal felaketler kadar tehlikeli olan, binlerce hatta milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine sebep olan salgın hastalıkların ismi ve niteliği çağa göre değişse de dünya üzerinde yarattığı panik değişmiyor. örneğin ortaçağın en büyük felaketlerinden olan cüzzam ve veba gibi salgın hastalıkların yerini günümüzde farklı isimdeki salgın hastalıklar almış durumda. dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan bu hastalıklar insanoğlunun uzak mesafelere yaptığı seyahatler sonucu hızla tüm dünyaya yayılma imkanı buluyor ne yazık ki. işte son yıllarda yerküremizde etkili olan salgın hastalıklar;

1) AIDS: ilk kez ABD’de 1981 yılında ortaya çıkan AIDS’in günümüzde hala kesin bir tedavi yöntemi yok. en iyi yöntem hastalığa sebep olan HIV adlı ölümcül virüsün yayılmasını önlemektir. son derece tehlikeli bir hastalık olan HIV virüsü insan vücudunun hastalıklara karşı direncini sağlayan bağışıklık sistemini etkisiz hale getirmektedir. bu durum basit bir enfeksiyonun bile ölümcül hale gelmesine sebep olmaktadır. HIV bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtileri kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre birkaç yıl, hatta bazen daha uzun süre sonra ortaya çıkar. bu virüsün yok edilmesi ya da vücuttan atılması imkansızdır.cinsel ilişki ve kan yoluyla bulaşan AIDS ayrıca süt yoluyla anneden bebeğe de bulaşır.

2) Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKK): ilk kez 1944 yılında Kırım’da, 1956 yılında da Kongo’da görüldüğü için bu ismi alan hastalık kenelerden bulaşan Nairovirüs adındaki virüsten kaynaklanır. 2002 yılında da ülkemizde de görülmeye başlamış ve bu hastalıktan dolayı 100’den fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

3) Kuş Gribi: H5N1 adlı virüsün sebep olduğu hastalık kanatlı hayvanlardan insanlara bulaşır. etlerin yeterince pişirilmemesi buna sebep olabilmektedir.

4) SARS (Akut Solunum Yolu Yetmezliği Sendromu): ilk kez 2003 yılında ortaya çıkan hastalığın nedeni henüz bilinmemektedir. öksürük, ateş, titreme, baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. öksürükle yayılır.

5) Hepatit: virüsler, bakteriler, çeşitli ilaçlar, alkol kullanımı hepatite yol açabilir. karaciğerde hassasiyet, büyüme ve iltihaba yol açar. cinsel ilişki ve lan yoluyla bulaşır.

6) Domuz Gribi (A/H1N1): öksürme, hapşırma ve virüsün bulunduğu alanlara temas yoluyla bulaşır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü