• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Aztekler Kimdir? Aztek Uygarlığı ve Kültürü

Aztekler, bugünkü orta Meksika bölgesinde 14-16. yy.lar arasında yaşamış olan Orta Amerika halkıdır. Meksika yerlileri tarafından kurulan Aztek uygarlığı, yakın çağlara kadar Amerika kıtası üzerinde kurulmuş en ileri uygarlık olarak gösterilmektedir. En parlak dönemlerini imparator II. Montezuma zamanında yaşamışlardır.

Aztek’ler çağına göre gelişmiş bir uygarlık olarak pamuklu bezden elbiseler giyer, altın, gümüş ya da altından daha değerli saydıkları yeşim taşından yapılmış süs eşyaları kullanırlardı. halkın çoğu düzgün, oyma taşlardan evlerde otururdu. toprağı işlemeyi ve tahıl yetiştirmeyi biliyorlardı. Bugün Meksikalıların tatlı başak dedikleri mısır, o dönemin en gözde besin maddelerinden biriydi. el sanatlarında da ustaydılar. obsidian denilen bıçakları meşhurdu.

imparator Montezuma görkemli bir sarayda yaşardı. binbir türlü bitkinin yetiştirildiği bir bahçe ile zengin bir hayvanat bahçesi sarayı çevrelerdi.

Siyasi yapı: parlamentoları vardı. soylular, yönetici sınıfın temelini oluştururdu.

Başkent: Başkentleri Taş kaktüsü anlamına gelen Tenochtitlan şehriydi. texcoco adı verilen tuz gölünün kenarında kurulmuştu.

Azteklerde din: Aztekler çok tanrılı dine inanırlardı. çeşitli dini törenlerin en büyük özelliklerinden biri insanların kurban edilmesiydi. hayat, insanın sahip olduğu şeylerin en değerlisi olduğundan Aztekler tanrılara hediye edilecek şeyin ancak hayat olabileceğine inanıyorlardı. örneğin başkentteki büyük tapınağın açılışında tanrılara 20 bin esir kurban edilmişti. bazen kurbanların etini de yerlerdi. böylece onlardaki faziletin kendilerine geçeceğine inanırlardı. en önemli tanrıları bahar ve çiçek tanrısı olan Şipe’ydi.

Aztek imparatorluğu: Başkentin kuruluşundan sonra Aztekler yayılmaya başladılar. böylece iç işlerinde bağımsız küçük küçük yerli devletlerden meydana gelen bir federasyon niteliğindeki Aztek İmparatorluğu doğdu. 16. yy.ın başlarında Aztek imparatorluğunun nüfusu 13 milyonu bulmuştu.

Aztek imparatorluğu 1519-1525 yılları arasında İspanyollar tarafından yıkıldı. Yüzbinlerce Aztekli kılıçtan geçirildi ve ateşte yakıldı.

Son Yorumlar
  1. [email protected]
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74
  2. ahmet okur
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü