• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Tapınak Şövalyeleri Nedir? Nasıl Bir Tarikattır?

Tapınak Şövalyeleri; iki asır boyunca faaliyette bulunan Hristiyan bir askeri tarikattır. 1129 yılında Katolik Kilisesi’nin resmen tanımış olduğu bu tarikat kısa zamanda büyüyerek güçlenmiş ve asker sayısı 20 bini bulmuştur. sembolleri beyaz zemin üzerine kırmızı haçtır ve Haçlı Seferleri’nde yoğun olarak faaliyet göstermişlerdir. ancak Tapınak Şövalyeleri yalnızca askeri anlamda etkin olmamıştır. askeri faaliyetlerin yanı sıra bankacılık anlamında da örgütlenerek parasal kaynak sağlamışlardır.

Birinci Haçlı Seferi’nden sonra kutsal toprakları ziyaret etmek için yola çıkan hristiyan hacıların yolda haydutlar tarafından öldürülmesi Tapınak Şövalyeleri’nin ortaya çıkmasına neden olan gelişmedir. bu olayın ardından hacıları korumak için harekete geçen dokuz şövalye  Kudüs’te yer alan Tapınak Dağı’nda tarikatı kurmuştur. ilk başlarda etraftan gelen bağışlarla ayakta durmaya çalışan tarikat, papanın özel bir fermanla resmen tanımasının ardından Avrupa genelindeki soylulardan da para ve asker desteği almaya başladılar.

peki böylesine güçlü bir tarikatın sonunu hazırlayan ne olmuştu?  Haçlı Savaşları’nda önemli başarılar elde eden tapınak şövalyeleri Müslümanların Kudüs’ü alması ve haçlı seferlerindeki bu başarısızlıklar nedeniyle zayıflamaya başladılar. dönemin Fransa kralı IV. Philippe’in, tapınak şövalyelerine yönelik çeşitli suçlamalarla bu tarikatın kaldırılması yönünde papaya yaptığı yoğun baskılar sonuç vermiş ve 1312 yılında tarikat ortadan kaldırılmış, tapınakçılar yakılarak öldürülmüştür.

Son Yorum
  1. sanane
    Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bilgibirikimixe/public_html/wp-content/themes/cata_dekstop/functions.php on line 74

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü