• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Jakobenizm Nedir? Jakobenler Kimlerdir?

Keskin devrimci anlamına gelen jakobenizm, Fransız Devrimi’yle ortaya çıkan siyasi bir akımdır. kendi fikirlerini, ideolojilerini “zorla kabul ettirmeyi” amaçlayan jakobenizmin öncüsü Maximillien Robespierre’dir. Fransız Devrimi’nde “terör döneminin” uygulayıcısı olarak bilinen jakobenler, bir dönemlik diktatörlük yönetiminin ardından Aydınlanma Çağı filozoflarının savunduğu doğal düzene ulaşmayı hedeflemişlerdir. aristokrat sisteme karşı olan, hedeflerini gerçekleştirmek için de devrim yöntemini benimseyen jakobenler bu amaçlarına ulaşabilmek adına Fransız Devrimi’nden daha fazla kanın dökülmesine yol açarak terör döneminin başlamasına sebep olmuşlardır. kendi ideolojilerine karşı olanları yani muhalifleri susturmak için çoğu zaman idam yöntemini tercih etmişlerdir.

Jakobenizm, Maximillien Robespierre’in düşüşüyle etkisini yitirmeye başlamış ve Maximillien Robespierre de dahil jakobenizmin öncülerinin giyotinle idam edilmesiyle birlikte etkisini yitirmiştir.

Günümüzde ise, kendi ideolojisini topluma zorla benimsetmek isteyenler jakoben sıfatıyla anılmaktadır. aşırı siyasi, radikal görüş ve kişileri tanımlamak için jakoben terimi kullanılmaktadır.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü