• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Muhteşem Yüzyıl’dan Mohaç Meydan Savaşı (Mohaç Zaferi)

Reyting rekortmeni dizi Muhteşem Yüzyıl yeni sezona sıkı bir şekilde hazırlanıyor. Öyle ki Mohaç Savaşı’nın çekimleri dahi gündemi meşgul etmekte. peki nedir Mohaç Savaşı’nın tarihteki yeri ve önemi?

Mohaç Meydan Savaşı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 29 Ağustos 1526 tarihinde gerçekleşmiştir. Savaş Osmanlı Devleti ile Macar ordusu arasında yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın Mohaç Seferine çıkmasını tetikleyen nedenAvrupa’da, İspanya ve Almanya İmparatoru Charles Quint’in Fransa ile yaptığı savaşta dengenin bozulması ve Fransa kralının Kanuni Sultan Süleyman’dan yardım istemesiydi.

Osmanlı Devleti sefer hazırlıklarını tamamladıktan sonra 1526 yılında İstanbul’dan hareket edildi. Osmanlı ordusu 100 bin kişilikti ve 300 civarında top vardı. Macar ordusu ise 150 bin kişilikti. ayrıca 100 civarında topları vardı. macarlar daha çok ağır zırhlı süvarilerine güveniyordu.

Mohaç ovasında 29 ağustos 1526, tarihin en büyük imha savaşlarından birinin başlayacağı gündü. önce macar zırhlı süvarileri hızla ileri atıldılar, bütün güçleriyle Türk birinci hattına yüklendiler ve Türk ordusunun içine girdiler. bu andan itibaren Türklerin planı titizlikle uygulandı: Pargalı İbrahim Paşa’nın kuvvetleri sağ ve sol kanada açılarak geriledi. fakat Macar ordusu Rumeli askerinin yanlara çekilmesiyle karşılarına Anadolu askerinin çıktığı gördü. bu hattı yarmaya başladıkları zaman ise yeniçerilerin inatçı direnişi ile karşılaşmış ve az sonra da topların menziline girmişlerdi. aynı anda 300 top birden ateşlendi ve macar zırhlı süvarisi bertaraf edildi. Türk piyadesi bı sırada sağa ve sola açılarak düşmanı çembere aldılar. kral II. Layoş ve beraberinde pek çok macar asilzadesi, kumandan, Karasu bataklığına saplanıp boğuldular. macar ordusu 2 saat gibi kısa bir süre içinde ortadan kaldırılmıştı.

Kanuni Sultan Süleyman ertesi gün büyük bir törenle Macaristan’ın başkenti Budin’e girdi. böylece Osmanlı Devleti, fetihlerine Macaristan’ı da eklemiş oldu.

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Menü