Zerdüştlük, ilkçağ döneminde Mezopotamya bölgesinde yaygın bir inanıştı. özellikle İranlılar zerdüştlük dinine mensuptu. Zerdüştlük ya da diğer adıyla Mecusilik inancı iyilik ve kötülük arasındaki mücadele esasına dayanır. bu inançta iyilik tanrısı Ahuramazda (hürmüz), kötülük tanrısı ise Angremanyu’dur (Ehrimen). Zerdüştlükte bu iki tanrı arasındaki mücadeleden Ahuramazda’nın galip çıkacağına böylece iyiliğin kazanacağına inanılır. bu dinin peygamberi ise espantaman’dır. Zerdüştlük felsefesine göre dünya beş temel elementten oluşur. bunlar toprak, su, hava, ateş ve bitkidir. Peki Zerdüştlükte ateşe mi tapılırdı? Ateşe tapmaktan ziyade ateş kutsal sayılmaktadır. zerdüştlüğe göre ateş, tanrı Ahuramazda’nın oğludur ve aynı zamanda iyi ile kötüyü birbirinden ayıran bir güçtür.
Zerdüştlük inancına göre dünya dört evreden oluşur;
-birinci dönem insanın yaratıldığı dönemdir. iyilik ve kötülük ortaya çıkar.
-ikinci evrede dünya kötülüklere sürüklenir.
-üçüncü evrede iyilik ve kötülük arasında mücadele olur ve bu mücadeleyi iyilik kazanır. böylece zerdüşt halka doğruyu, güzeli göstererek karanlık ve aydınlığı birbirinden ayırır.
-dördüncü evrede ise nihayet bütün kötülükler yok olur ve tüm dünyada barış ve kardeşlik hüküm sürer.
Nevruz ateşi de aslında zerdüştlük inancına dayanmaktadır. halkın meydanlarda ateş yakarak etrafında eğlenmesi, ateşin (nevruz ateşi) üzerinden atlayarak kendini temize çıkarması ve bir günah işlemişse bu günahından arınması zerdüştlük inancında önemlidir.
Zerdüştlükte ateşe su dökülmesi asla kabul edilmez. çünkü ateş, sadece suç ve günahlardan arındıran değil aynı zamanda ilahi bir güç kaynağıdır.
tüm bunlar dışında Zerdüştlük inancıyla ilgili şunlar söylenebilir;
-Zerdüştlük inancına göre Tanrı kadın ve erkeği bir arada ve birbirine arkadaş yaratmıştır. kadın ve erkek birbirine eşittir.
– Fakirlere cömert davranma, yabancılara misafirperverlik, bütün lekelerden uzak kalma, toprağı sürme, sığırlara bakma, sıkıcı şeyleri imha etme faziletli işlerden sayılır.
-köpek ve kedi temiz hayvanlar olarak kabul edilir ve bunların öldürülmesinin büyük günah olduğuna inanılır.
-şarap dini ibadetten sayılır. şarap dini düşüncelerin geliştirilmesi ve ruh gözünün açılması için içilir.
-şarkı ve şiirler önemli bir yer tutar.
Dünyanın en eski tek tanrılı dini olan ve İran’da ortaya çıkarak Pers imparatorluğunun resmi dini olan Zerdüşlük inancına günümüzde dünya üzerinde yaklaşık 250 bin kişi inanmaktadır.