Bilgi Birikimi

Yirmilik Diş Hangi Durumlarda Çekilmelidir? Yirmilik Diş Ağrılarında Ne Yapılmalıdır?

genelde 18-28 yaş aralığında çıkan yirmilik dişler ya da diğer adıyla akıl dişleri pek çok insanda rahatsızlık verici bir durum olarak karşımıza çıkmakta. kimilerinde hiç ağrısız, sorunsuz bir şekilde çıkarken, kimilerinde ise tam tersi bir durum söz konusu olabiliyor. bu sorunların başında yirmilik dişlerin tam olarak çıkamaması ve gömülü durumda kalması geliyor. yirmilik dişlerin bakımı ve temizliği zor olduğu için çürüğe meyilli olabiliyor ki gömülü durumda olan yirmilik dişin de etrafında bakteriler kolayca üreyerek çürüklere, enfeksiyonlara sebep oluyor. ayrıca bu tür vakalarda yirmilik dişin yanındaki diş de bu durumdan olumsuz etkiliyor ve sağlam olan dişi de eritebiliyor. o nedenle gömülü, yarı gömülü durumda olan yirmilik dişlerin ameliyatla çekilmesi gerekiyor.

yirmilik diş herhangi bir rahatsızlık vermiyor olsa bile doğru pozisyonda çıkmamış olabilir ve bu da dişin çekilmesini gerektirebilir. yirmilik dişler bulundukları bölge itibariyle fırçalanması, temizlenmesi zordur. bu nedenle ağız kokusuna, iltihaplanmalara, enfeksiyona yol açarlar. yirmilik dişin çekilip çekilmemesi gerektiği konusunda en doğru kararı verecek olan diş hekiminizdir.

diş ne kadar erken yaşta çekilirse o kadar iyidir zira ileri yaşta (örneğin 40 yaşından sonra) dişin çekilmesi daha zordur. çünkü ileri yaşlarda kemik yapısı esnekliğini kaybeder ve iyileşme de yavaşlar. dişin çekilmesinden sonra şişlik, ağrı, kanama gibi komplikasyonlar baş gösterebilir. ancak tedavi sonrası doktor tavsiyelerine uyulduğu takdirde bu kompliklasyonlar da kısa sürede iyileşme gösterir.

yirmilik diş çekildikten sonra nelere dikkat edilmelidir? yirmilik diş çektirme operasyonu geçirdikten sonra ciddi komplikasyonlarla karşılaşmamak için bir kaç noktaya dikkat etmek gerekiyor. örneğin ilk 24 saat boyunca dişin çekildiği tarafla yemekleri çiğnememek, sigara içmemek, tükürmemek. 24 saat geçtikten sonra da bir kaç saatte bir ılık tuzlu suyla gargara yapmak gibi. bunun dışında diş hekiminizin vereceği diğer tavsiyelere de uymak çok önemli.

 

Exit mobile version