- İlk gün süt gelmediği için bebeğim aç kaldı
Doğum sonrasında anneye kucağına verilen bebek, içgüdüsel olarak emme ihtiyacı duyar. İlk gelen süt bebeğe yetecek miktardadır. İlk günler her emzirişte ortalama olarak 1 çay kaşığı süt gelebilmektedir. Günden güne süt artacaktır. Süt az geliyor diye panik yapmamalı.
- Sürekli emzirmem gerekiyor
Bebeği sürekli emzirmek gerekmiyor. Bebekler, ilk bir kaç günden sonra yaklaşık 2 saatte bir emzirilmeliler. Bu sıklık hem olası fizyolojik sarılığın hızlı geçirilmesi, hem de sütün bebeğe yetecek şekilde çoğalması açısından önemlidir. Sonraki günlerde bebeğin devamlı memede kalması sütün çoğalmasına mani olacağından bebeğin doymayıp, göğüs uçlarının da tahriş olmasına neden verebilir ve yeni doğan bebek beslenme problemleriyle karşı karşıya kalabilir.
- Kedi ve köpekleri evden çıkarmalıyım
Bebekler yaşadıkları ortama göre antikor geliştirirler ve bağışıklık kazanırlar. Ailelerin değilde bebeğin aileye göre yaşaması daha doğru olacaktır. Bu yüzden hayvanları evden çıkarmak gerekmez.
- Her zaman karanlık ve sessiz ortamda uyumalı
Bu da doğru değildir. Bebek yeteri kadar ve düzenli olarak emmişse, karnı tok ve gazı yoksa uyku sorunu yaşamayacaktır. Yeni doğan bebeğin günlük ortalama olarak 20 saat uyuması gerekmektedir. Büyüme hormonu gece salgılandığından en azından gece lambası karanlığında uyuması doğru olacaktır. Sabahları perdeler açılmalı ve ortam havalandırılmalıdır. Aydınlıkta ve gün içinde de gürültülü bir ortam dahi olsa uyuyabilirler.
- Bebeğimin üşümemesi için eldiven takmalıyım
Bebekler bulundukları ortama uyum sağlarlar. Ortalama 20 derece sıcaklıktaki ortamlar bebekler için sorun olmayacaktır. Ellerindeki ve ayaklarındaki periferik kan sistemi doğumdan sonra gelişmeye başlar. Bu nedenle eller ve ayakların normalden daha fazla soğuk olması doğaldır. 2 buçuk kg.. altında doğan bebekler normal vücut sıcaklarını zor muhafaza edeceklerinden daha sıcak tutulmalarına özen gösterilmelidir.
- Yenidoğan bebekte gaz olmaz
Sık emzirilen bebekler, emerken hava da yutabilmektedirler. Bundan dolayı ilk günlerde dahi olsa emzirdikten sonra dik tutulup gazı alınmalıdır.
- Her altını değiştirdiğimde pişik kremi sürmem gerekiyor
Pişik için kullanılan kremler yoğun ve kalın olmaktadır. Tamamen steril olarak tutup, korurlar. Bu sebeple bölgenin direnci de düşmüş olacaktır. Sonraki zamanlarda da yeni bir bakteriyle karşı karşıya kaldığında enfeksiyon kapacaktır ya da pişik olabilecektir. Kremler pişik yoksa kullanılmamalı ve mutlaka az miktarda sürülmelidir. Bebeğin altı kuru olmalıdır, buna dikkat ederek altı bezlendiğinde pişik olma riskini en aza indirgemiş olursunuz.
- Bebeği kundaklamak zararlıdır
Bebeğin anne karnında yaptığı hareketler her zaman kısıtlıdır. Kollarını uzattığında mesafe kadar uzatabilir ve bu şekilde güvende olduğunu anlar. Dünyaya geldiği zaman ise kontrolsüz olarak yaptığı el kol hareketleri yüzünden kendisini korkutacaktır. Bunu önüne geçmek için ilk haftalar yarım kundak yapmak doğru olacaktır. Bu sayede kendini korkutmadan, daha rahat uykuya dalacaktır.