Ülkemizin gölleri doğal ve yapay olarak ikiye ayrılmaktadır. Türkiye’nin en büyük gölü 3713 km²’lik alanıyla Van Gölü’dür. yapay göller arasında ise en büyük yapay göl olma özelliğini Atatürk Baraj Gölü taşımaktadır. işte Türkiye’nin en büyük gölleri ve özellikleri; Doğal Göller
1) Van Gölü: Volkanik set gölü olan Van Gölü Bitlis Tatvan sınırları içindedir ve 3713 km²’dir. suyu tuzlu ve sodalıdır. 1990 yılında arkeolojik sit alanı kabul edilmiş olan Van Gölü, Türkiye’nin en büyük gölünün olmasının yanı sıra dünyanın da en büyük sodalı gölüdür.
2) Beyşehir Gölü: Beyşehir ile Isparta arasında yer alan Beyşehir Gölü 656 km² ile Türkiye’nin en büyük ikinci doğal gölüdür.Tektonik göl olan Beyşehir Gölü’nün su cinsi tatlı sudur.
3) Tuz Gölü: 500 km²’lik alana sahip kapalı havza gölü olan Tuz Gölü Ankara, Konya ve Aksaray illerinin kesiştiği noktada yer alır. Koçhisar Gölü olarak da bilinir. ülkemizin tuz ihtiyacının %40’ı Tuz Gölü’nden karşılanır.
4) Eğirdir Gölü: Tektonik bir göl olan Eğirdir Gölü 482 km² alana sahiptir ve Isparta’da yer alır.
5) Akşehir Gölü: Konya ve Afyon arası bölgede yer alan Akşehir Gölü 353 km²’lik alana sahiptir.
6) İznik Gölü: Bursa’da yer alan ve 308 km²’lik alana sahip olan İznik Gölü, Türkiye’nin 6. büyük gölü olmasının yanısıra Marmara Bölgesinin en büyük gölü olma özelliği de taşır.
7) Burdur Gölü: Burdur ve Isparta arasında yer alır ve alanı 200 km²’dir.
8) Manyas Kuşgölü: Balıkesir Bandırma’da yer alan Manyas Gölü 166 km²’dir.
9) Acıgöl (Çardak Gölü): Afyon ve Denizli arasında yer alır. 153 km²’dir.
10) Uluabat Gölü: Bursa’da yer alır ve 134 km²’dir.
Yapay Göller
1) Atatürk Baraj Gölü: 817 km²
2) Keban Baraj Gölü: 675 km²
3) Ilısu Baraj Gölü: 526,82 km²