Türkiye’nin hemen her bölgesinde değişik biçimlerde oluşmuş ovalara rastlamak mümkündür. Bölgelere göre ülkemizde ovalar ve özellikleri şöyledir;
Kuzey Anadolu Bölgesi Ovaları: bu bölgede Karadeniz kıyıları boyunca yalnız Yeşilırmak ve Kızılırmak deltaları göze çarpacak kadar büyük ovalar meydana getirirler. Her iki nehrin ağzında bunların getirdikleri alüvyonlarla oluşmuş Bafra ve Çarşamba ovaları bulunur. Bölgenin batısındaki Düzce ovası önemli bir düzlüktür.
Güney Anadolu Bölgesi Ovaları: Bölgede Batı Torosların iki kanadı arasına girmiş olan Antalya Ovası önemli düzlüklerden biridir. Daha doğuda Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin getirdikleri alüvyonların sığ bir deniz alanında birikmesi ile oluşan Adana ovası bulunur. Bu ovanın güneybatıda denize doğru açılan kesimine Çukurova, kuzeydoğuda kalan kesimine ise Yukarıova adı verilir. Amanos dağlarının doğusunda ise Amik Ovası vardır.
Doğu Anadolu Bölgesi Ovaları: Erzurum-Kars yaylasının içinde Erzurum ovası ve daha doğuda Aras boyunda Iğdır ovası (sürmeli çukur) yer alır.
Bunlar dışında Malazgirt, Muş, Çapakçur, Uluova, Malatya ovası vardır.
İç Anadolu Bölgesi Ovaları: İç Anadolu bölgesinin Kızılırmak büklümü batısında kalan kesimler iki farklı bölüme ayrılır. Bunlarsan Konya bölümünde yüksek yaylalarla birbirinden ayrılmış çanak biçimli ovalar göze çarpar. Ovaların çukur yerlerinde yazın kuruyan sığ göllere ve bataklıklara rastlanır: güneyde Konya-Ereğli ovası, batıda Eskişehir ovası
Batı Anadolu bölgesi ovaları: ova yönünden en zengin bölgemizdir. Bu ovalar; Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes ve Akhisar ovalarıdır.
Marmara Bölgesi ovaları: Sakarya nehrinin geçtiği Adapazarı ovası, Uludağ eteğindeki Bursa ovası ve doğusunda İnegöl ovası ve Ergene havzası bölgenin önemli ovalarındandı.