Ülkemizde yerleşim birimleri özelliklerine göre birbirinden ayrılır. bu yerleşim birimleri ve özellikleri şöyledir;
-Köy altı: mesken sayısı 10-15 kadar olan yerleşim birimleri köy altı olarak isimlendirilir. nüfus miktarı da buna göre değişkenlik gösterir. köylere yakın yerlerde bulunurlar.
Köy: nüfusu 2000’den düşük olan yerleşim birimlerine köy ve idari anlamda en küçük yerleşim birimidir. ülkemizdeki köylerin sayısı yaklaşık 35 bin kadardır. kırsaldan kentlere yoğun göçler sonucunda günümüzde köy lerin nüfusları oldukça düşüktür. köylerde temel geçim kaynağı özellikle hayvancılıktır, ayrıca tarım ve balıkçılık da yaygındır.
Kasaba: nüfusu 2000-10000 arasında olan yerleşim birimlerine kasaba denir. ilçe merkezi olmakla birlikte az bir kısmı ise bucak merkezi durumundadır. belediye örgütüne sahip olmaları nedeniyle sağlık, eğitim, ulaşım imkanları açısından köylerden daha avantajlıdır.
Şehir: nüfusu 10 binden fazla olan yerleşim alanlarına şehir denir. ancak şehirler de kendi içinde küçük, orta, büyük ve çok büyük olarak nitelendirilir. Türkiye’de kaç büyükşehir var? Hangi iller büyükşehir olacak? başlıklı yazımızda belirttiğimiz üzere günümüzde 16 tane büyükşehir belediyesi vardır. ayrıca nüfusu 750 bini geçen 11 ilin daha büyükşehir yapılması planlanmaktadır.