Sürüngenler sınıfının bir takımı olan timsahların bazı soyları tükenmiştir. timsahlar nehir ve göllerin bataklık bölümlerinde yaşarlar. buralarda kendilerine düşman hayvanlar barınamadığından hızla ürerler.
timsah, ördeğinkine benzeyen yumurtalardan çoğalır. dişi bir timsah 20-30 yumurta yumurtlar ve bunları toprağa, otların arasına bırakır. yedi sekiz hafta sonra yumurta baş tarafından kırılır.
yavru timsah 20-25 cm uzunluğuna eriştikten sonra kendi yakaladığı kuş ve balık gibi küçük hayvanlarla beslenir. bir timsah ortalama olarak 80 yıl yaşar.
timsahların ön ayaklarında beş, arka ayaklarında dört parmak vardır. suya daldıkları zaman kulakları ve burun delikleri sıkıca kapanır. gözleri ise saydam olan göz kapağı ile korunur.
timsahın kendisini koruduğu iki güvenilir silahı vardır: kuyruk ve ağız. kuyruğu çok güçlü kaslardan meydana gelmiştir. timsah avını çiğnemez, parçaladığı lokmaları bütün bütün yutar. avı iri olursa onu ya taşa ya da nehir tabanına vurarak parçalar. midesi çok güçlü olan timsahın, besinleri sindirmesine yuttuğu taşlar da yardım eder.