Tarihte Denizci Devletler; Venedik, Ceneviz ve Diğerleri
Akdeniz ticareti 11. yy.dan, Osmanlı Devleti’nin bütün Akdeniz’i kesin olarak egemenlikleri altına aldığı 16. yy. başlarına kadar İtalya’daki “Denizci Cumhuriyetlerin” elindeydi. Bunlar; Amalfi, Piza, Ceneviz ve Venedik’ti. Haçlı Seferleri sonucu önemli derecede gelişen doğu ticareti, İtalya’daki şehir devletlerini birer Denizci Cumhuriyet durumuna yükseltmişti. Deniz ticaretiyle zenginleşen bu cumhuriyetler arasındaki amansız yarış onları zaman zaman birbirine düşürmüştü. İtalya’daki bu denizci cumhuriyetler Ege ve Karadeniz ticaretine de el atmışlar, deniz ticaret yolları üstünde sömürgeler edinmiş, kaleler yaptırmışlardı.
Osmanlı Devleti’nin, Akdeniz egemenliğini ellerine geçirmek için bu sömürgeleri birer birer almaya başlamaları üzerine İtalya’daki Denizci Cumhuriyetler ayrı ayrı savaş filoları kurmuşlardı. Ama bu filolar Osmanlı karşısında birleşmelerine rağmen yok olmuşlardı.
İtalya’daki denizci cumhuriyetlerin kullandıkları gemilerden başlıcaları kadırga, ticaret gemileri ve çıkarma gemileriydi.
Kadırga; hafif toplar, küçük mancınıklar ve omurgalarının su kesimi altına eklenmiş mahmuzları olan bu savaş gemilerinde kürekçiler, topçular ve piyadeler bulunurdu. Bunların toplam sayısı 500’ü geçerdi.
Ticaret gemileri; Denizci cumhuriyetlerin ticaret gemileri Akdeniz dışında diğer denizlere de sefer yaparlardı. Düşman kadırgalarının saldırısına uğradıklarında kendilerini yüksek yapılmış baş ve kıç kasaraları üstünden koruyabildiklerinden bu gemilerden savaş gemisi olarak da faydalanırlardı.
Çıkarma gemileri; bunlarla ordular deniz aşırı ülkelere taşınırdı. Kıyıya yanaşan gemilerin indirilen kapakları üzerinden askerler, atlar ve silahlar çıkarılırdı.