Talas Savaşı 751 yılında günümüzdeki Kırgızistan sınırları içinde, Çin ordusu ile müttefik İslam-Türk orduları arasında yapılan savaştır.
özellikle sonuçları itibariyle son derece önemli olan bu savaş Türkler’in islamiyete girişinin başlangıcıdır. 751 yılının temmuz ayında başlayan Talas Savaşı beş gün sürmüş, savaşa 100 bin kişilik orduyla katılan Çin ordusu savaş sonunda elli bin kayıp ile yirmi bin esir verdiler.
Talas Savaşı, Türk, Çin, İslam ve dünya tarihi-medeniyetinde önemli etkiler bıraktı. çinliler Talas yenilgisinin ardından 20. yy.a kadar Tanrı Dağları batısına geçemediler ve Batı Türkistan Çin tehlikesinden kurtuldu.
Karluklar, Talas Savaşı’nın kazanılmasından on beş yıl sonra, 766 tarihinde, Tanrı Dağları batısında ve Çu Irmağı boylarında müstakil Türk devleti kurdular. Türkistan’daki Kamlık (Şamanlık), Buda ve Mani dinlerindeki yerli ve göçebe Türklerle Müslümanlar arasında, serbest ticaret, dostluk ve iyi münasebetler başladı. Türkler, Müslümanlarla tanışıp, İslam dînini yakından tanıma imkânına kavuştular ve Türkler kitleler halinde Müslüman olmaya başladı.
Türkler, kâğıt yapmasını Araplara öğretti. Semerkand’daki imalathânelerde yapılan ipekten kâğıtlar, Orta Doğu ve Akdeniz’e yayıldı. Müslüman Araplar, hakimiyetlerindeki bölgelerden öğrendikleri kâğıdı imal ederek medeniyetin bütün dünyada hızla yayılmasına hizmet ettiler.