Sürüngenlerin tarihi 300 milyon yıl öncesine kadar dayanır. günümüzde sürüngenlerin boyutları geçmişte yaşamış ilk sürüngenlere oranla çok daha küçüktür. zira atlantozor denilen ilk sürüngenin boyu yaklaşık 40 m. iken günümüzde pek az sürüngenin boyu 10 m.yi geçer.
-Kaplumbağalar:(testudinata) kaplumbağaların en önemli bölümleri tüm vücutlarını içine alan “bağa”larıdır. bu iki parça onların kalkanlarıdır. kaplumbağaların dişleri yoktur, besinlerini didik didik ederek parçalar ve yutarlar. kaplumbağalar, hayvanlar içinde açlığa en dayanıklı yaratıklardır. iki, üç yıl birşey yemeden yaşayabilirler. 200 yıl kadar yaşayabilirler.
-Yılanlar: (ophidia) çoğunluğu zehirlidir. yılanlar yılda bir kaç kez deri değiştirirler. çünkü yılanların derisi onunla birlikte büyümez. değiştirdikleri bu deriye gömlek adı verilir. çok sayıda koku alma ve dokunma pütürleriyle kaplı dilleri, yılanlara çevrelerindeki ortamı iyice tanımalarını sağlar. işitme organları ve göz kapakları yoktur.
-Timsahlar: (crocodillia) genel olarak tropik iklim kuşağında yaşayan timsahlar çok gelişmiş ve çok güçlü sürüngenlerdir. vücutları çok sert bir deri katmanıyla örtülüdür. çok iyi yüzücüdürler ve avlarını yakalamak için ağızlarını suyun içinde de açabilirler. çünkü damaklarında insanların küçük diline benzeyen bir kapakçık, suyun gırtlaklarından içeri dolmasına engel olur.
-Kertenkeleler: (lacertilia) dört tane güçlü pençeleri vardır. bu pençeler hem silah hem hareket organı olarak görevini yapar. bunlar da yılanlar gibi yılda bir kaç kez deri değiştirirler.
-Dil Fırlatanlar: (rhiptoglossa) kertenkelelerle aynı takımdandırlar. yaşadıkları ortam içinde neler olup bittiğini öğrenmek merakını dillerine borçludurlar. gözlerini bilerek şaşı yaparlar. böylece biriyle bir yöne, diğeriyle başka bir yöne bakabilirler.