Su Yüzeyinde Nasıl Koşabiliriz
Su Yüzeyinde Koşabilmemiz İçin Ne Yapmamız Gerekmektedir İşin Mantığı Nedir
Suyun yüzeyinde koşan pekçok insan videoları bulabiliriz, öncelikle söylemem gerekir ki bu insanların çoğu sahte videolar yayınlayarak insanları aldatmanın yolundalar, sizlere bu işi yapan profesyonel insanların olduğunu söyleyebilirim, ülkemiz topraklarında bunu başarabilipte video gibi bir yöntemle sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunan hiçbir grubun olmamasınıda söyleyebiliriz. Yani eğer bizim ülkemizde de profesyonel olarak koşabilirim diyen birileri bilgimiz dahilinde bulunmamaktadır. İnsanlar su yüzeyinde koşmayı gerçekten çok merak ediyorlar, benimde bu insanlar arasında olduğumu söyleyebiliriz. birkaç başlık altında su yüzeyinde birkaç adım koşmadan atabilmemiz mümkün gibi gözükmektedir.
1. Zayıf Olmak Su Yüzeyinde Daha Az Ağırlık Yapmak
Öncelikte söyleyebilirim ki yer çekimi konunu sayesinde Dünya bünyesinde bulundurduğu tüm maddeleri, zemine doğru çekmektedir, yüzümüzün kırışması, bayanlarda göğüslerin sarkması gibi etkenler bunlara örnek olarak gösterilmelidir. Diğer taraftan ise, suyunda kaldırma kuvveti olduğunu biliyoruz, bir kayık düşünelim üzerine fazla ağırlık yaptığımızda her ne kadar içerisi su alacak delik olmasada, suyun kaldırma kuvveti fazla ağırlıktan dolayı etkisiz kalacaktır. Bu sebeple insanlar, büyük şirketler, koca yükleri, dev gemilerle nakliyesini yapmaktadırlar. Aynı olayı insan içinde düşünürsel, sal olarak kullanıcağımız ayaklarımıza fazla yük bindiği zaman suyun kaldırma kuvvetine yenik düşecektir. İnan ayakları suyun kaldırma kuvveti ile yerçekimine meydan okuyabilecek dirençe sahip değildir. Bu sebepten ötürü illaki, bir noktadan sonra yere çakılacağız. Fakat ağırlığımızın az olması bizi yer çekimine karşı biraz daha dirençli tutacaktır.
Ayaklarımız Büyük Olmalı
Suyun kaldırma kuvveti alt tabaka ne kadar geniş olursa o kadar çok direnç noktası oluşturur ve cismi yüzeyde tutamayı başarır. Bu sebepten ötürü tabiki bizim elimizde olmayan sebeplerden ötürü, suyun yüzeyinde daha çok kalmamız için ayaklarımızın daha geniş olması fayda sağlamaktadır. Örneğin, 50 kg ağırlığındaki 44 numara ayakları olan bir insanla, 80 kg ağırlığındaki 45 numara ayakları olan birisi bir tutulamaz, bu sebeple ayak uzunluğu, ağırlığımızla doğru vücut kitle endeksi içerisinde olmalıdır. Bu olayı ayakları uzun futbolcuların topa daha hakim şut çekememesi ile kıyaslayabiliriz.
Hızlı Koşma Becerimizin Olması
Yukarıdaki tüm maddeler birbirleri ile zincirleme bir bağ kurduğunu söylememiz gerekmektedir, her biride
özellikler doğrultusunda saydıklarımıza ne kadar yakın olursa, hedefe ulaşmak için doğru yoldayız demektir. Şunu söyleyebiliriz ki, hızlı koşabilmemiz için zayıf olmamız gerektiği tartışılmaz bir gerçektir. Koşucu sporcular için gerek kondisyon gerekse hızlı süratlanmaları için, zayıf olmaları gerekmektedir. Bu aşamada amaçlarına kolaylıkla ulaşabileceklerdir. Su yüzeyinde hızlı koşmak adım atmış olduğu su tabakasına daha az saniyede ağırlık uygulayacaktır. Şu şekilde düşünelim, suyun yüzeyinde yapraklar olduğunu ve bu yapraklara basarak su yüzeyinde koştuğumuzu düşünelim, ne kadar hızlı yaprakların üzerinden geçersek yaprakların bizi taşıma oranları o kadar çok artacaktır. Elbette sonsuza kadar o yaprağın üzerinde kalmayı düşünmeyin, ama tüm özelliklerle birlikte hızlı bir şekilde o yaprak üzerinden geçersek ayakta kalma şansımızın daha fazla olacağını söyleyebiliriz. Bir başka örnek olarakta, vücudumuzdan kopardığımız kılımızı yavaş çekersek acıyor ama çok hızlı çekersek hiçbişey hissetmiyoruz, bu olayda aslında bu örnekle ilişkilendirdiğimizde doğru sonuç verecektir.
Son olarak ise Ağırlık Merkezini Doğru Noktada Birleştirmek
Yaprak örneğinden devam etmek istiyorum, yaprağın yırtılmaması için düz bir cizimle üzerine basmamız gerekir, aynı şekilde su yüzeyinde dolaşırken, suyun direnç merkezini kırmamak için bastığımız noktayı ayağımızın tam merkezinde ayarlamamız gerekmektedir. Ayak parmaklarımızla basmamamız gerekir, aynı şekilde topuklarlada basılmasını önermiyoruz, bizce en uygun yer topuk ve parmaklar haricinde parmaklarımızın hareket merkezi olan ağırlık merkezine uyum sağlayacak, ayağımızın tarak kısmı diyebiliriz. Ağırlık merkezini çok iyi dengelememiz gerekmektedir ki, suyun direnç noktasını güçlendirebilelim. Ve koşma sırasında büyük adımlarımız bizim ağırlık merkezimizi sarsacağından o kadar da çok büyük adım atacağız diye dengemizi bozmamamız gerekir.
Tüm bun söylenenleri doğru uygulamanız profesyonel olarak bu çalışmaları yapan insanlar için 5-6 saniyelik bir süreçtir, yani 10 adıma eşit gelir, 10 adım sonra hızımız düşer, ağırlık merkezimizi kontrol edemeyiz, ve suyun direnç noktasını kaçırdığımız için batmaya başlarız.