Açılımı “serbest muhasebeci mali müşavir” olan SMMM’de, staja başlayabilmek için Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’ndan dosya almak gerekiyor.
Staja Ne zaman Başvurulur?: Staja başvuru dönemleri her yılın Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yapılabilir. SMMM Sınavını Hangi Kurum Yapar?: Sınav TESMER-Anadolu Üniversitesi işbirliği ile Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenmektedir.
Stajı Başlatmak İçin Ne Yapmak Gerekir?: Stajı başlatmak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasından staj dosyası almak gerekiyor. Staj dosyası almak için dosya bedel dekontu SMMM odasına ödenir.
Staja Başlamak İçin Yapılan Sınav: adaylar staj dosyasını tamamlayıp staj başvurusunu yaptıktan sonra sınava tâbi tutulurlar. sınav test usulü yapılmaktadır. Bu değerlendirmede 60 ve üzerinde not alanlar staja başlama hakkına kavuşacaktır. sınav sorularının hazırlanması, sınav organizasyonu ve sonuçların değerlendirilmesi Anadolu Üniversitesi tarafından yapılır. Staja Başlama Değerlendirmelerinde 3 yıl içinde başarılı olmak şartı aranır. Üç yıl içerisinde başarılı olamayan adayların staj dosyaları iptal edilir ve eski başvurularına bağlı olarak sınavlara alınmazlar.
Staja Başlama Sınavını Kazandıktan Sonra Ne Yapmak Gerekir?: Staja başlama sınavını kazanan adaylar, en geç 2 yıl içerisinde staj başlamak zorundadırlar. Staja başlamak için ilgili ayın en geç 10′una kadar SSK girişinin yapılmış olması gerekmektedir.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayı iseniz, stajınızı Yeminli Mali Müşavir veya SerbestMuhasebeci Mali Müşavir yanında (Büroda) ve/veya denetiminde (Firmada) yapabilirsiniz. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayı Serbest Muhasebeci yanında ve/veya denetiminde staj yapamaz.
Staj dönemi; Staj sırasında işyeri değişikliği yapmak isterseniz; İşyeri değişikliğinizi Odaya 15 gün içinde bildirmeniz gereklidir. 15 gün içerisinde işyeri değişikliğinizi odaya bildirmemeniz halinde staj dosyanızla ilgili problem oluşabilir. Staj sırasında stajınıza en fazla 3 ay ara verebilirsiniz. Bu süre sonunda staj yeri bulunamaz ise stajınızın iptali söz konusu olabilir.
İşyeri kapanması durumlarında (meslek mensubunun ölümü, işi bırakma, disiplin veya ceza nedeniyle meslekten ayrılma vb.), yeni staj yeri bulabilmeniz için Oda veya Tesmer şubeleri tarafından gerekli görülmesi halinde ek süre tanınabilir.
Serbest Muhasebecilik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik stajının kesintisiz yapılması esastır. Mücbir nedenlerden dolayı stajınıza ara vermek zorunda kaldığınızda, mücbir nedeni belgelemek koşulu ile stajınıza ara verebilirsiniz. En geç 3 ay içinde, yeni işyerine girip evraklarınızı odamıza teslim etmeniz gerekmektedir.