Sigaranın Zararları
Sigaranın zararları tüm dünya tarafından bilinmektedir. Dünyada her 3 kişiden biri sigara kullanmakta olduğundan dolayı evrensel bir problem halini almış durumdadır . Dünyada yaklaşık 1.2 milyar insan tarafından tüketilen sigara, bir çok insanın akciğeri kanseri olarak yaşamını yitirmesine sebep olmaktadır.
Sigara zararları;
- Sigaranın en büyük zararı anne karnında olan bebeklerde zeka geriliği olarak görülmektedir. Anne adaylarının daha özverili olup hamilelik döneminde sigaradan uzak durmaları gerekmektedir.
- Sigara kullanan kişilerin kendine zararı olduğu kadar çevresinde ki kişilere de zararı oldukça fazladır. Sigara içilen ortamda duran kişiler pasif içici konumda olurlar ve buda ciddi rahatsızlıklara yol açar.
- Sigaranın içinde bulunan karbonmonoksit kan da ki oksijeni yok etmeye başlar ve buda kalp krizine yol açar
- Pankreas kanseri riski içenlerde daha fazla görülmektedir.
- Yemek borusu ve midede ülser, kanama ve kanser oluşumu artar. Sigara içen erkeklerde içmeyenlere göre daha fazla mesane kanseri görülmektedir.
- Beyin hücreleri ölümü gerçekleşir ve hafıza kaybına sebebiyet verir.
- Gözlerde katarakt, görme bozuklukları ve daha da ileriye giderse körlük görülebilir.
- Vücuttaki insülin dengesini düşürür ve şeker hastalığına sebebiyet verir.
- Sigara tüketen kişilerde kronik baş ağrıları görülür.
- Sigara içinde bulunan karbonmonoksit, katran, nikotin gibi zararlı maddeler akciğer kanseri başta olmak üzere, bronşit ve amfizime gibi solunum hastalıklarına sebebiyet verir.
- Koku alma yetisini azaltır.
- Vücutta yorgunluk, aşırı stres ve uykusuzluk meydana gelir.
- Cinsel organda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma ve döllenme yetersizliğide görülmektedir.
- Ağız ve diş problemleri, diş etinde zayıflama, diş kaybı ve tat alma yetisinde azalma görülür.
- Sigara kullananlarda kol, bacak damarlarında tıkanma ve hatta bu uzuvları kaybetme görülür.
Sigaranın bu kadar zararlı olduğunu bildiğimiz halde kullanmaya devam etmekteyiz. Sağlıklı bir gelecek çevremizdekilere örnek olma adına sigarayı bırakmalıyız. Eğer bırakamıyorsak bir sağlık danışmanına gidip tedavi olmalıyız. Bu konuda hükümetinde girişimleri olmuş ve sigara içilen ortamlara yasaklar getirilmiştir.