eskiden doktorların ancak bir takım sağlık sorunları nedeniyle mecburi olarak uyguladığı sezeryan doğum yöntemi günümüzde çok yaygın bir şekilde uygulanmakta. hem doktorlar hem de annelerin yoğun olarak tercih ettiği sezeryan doğum neredeyse bütün doğum vakalarında tercih ediliyor. durum böyle olunca ülkemizde özellikle sağlık bakanlığının öncülüğünde normal doğumu özendirici çalışmalar yapılıyor. peki bu iki yöntem arasındaki farklar nelerdir? hangi yöntem daha sağlıklıdır ya da avantajlıdır?
NORMAL DOĞUM: normal doğumun en önemli avantajı normal ve fizyolojik olmasıdır. doğumun ardından annenin hastanede kalma süresi daha kısadır. gebelik öncesi yaşantıya dönüş daha hızlı gerçekleşebilir. buna karşılık normal doğumda ciddi ve beklenmedik tehlikeler ortaya çıkabilir. en önemli tehlikelerden biri normal doğum esnasında bebeğin omzunun takılmasıdır. Burada bebeğin başı doğduktan sonra, omuzları annenin kemiklerine takılmakta ve büyük olasılıkla bebek kaybedilmektedir. ayrıca doğumun fazla uzaması bebeğin oksijensiz kalmasına ve daha sonra gerek zeka gerekse motor fonksiyonlarında geriliğe neden olabilmektedir.
normal doğumda annede yırtıklar oluşabilmektedir. Bu yırtıklar ileride dışkı tutmada sorunlara yol açabilmektedir. Annenin barsakları ile vajinası arasında açılabilecek milimetrik pencereler bile vajinadan dışkı gelmesine neden olabilmektedir. Normal doğuma bağlı olarak gelişebilecek mesane sarkması ileride idrar kaçırma şikayetlerine yol açabilir. Düzeltilmesi ameliyatı gerektirmektedir.
SEZERYAN DOĞUM: özellikle bebek açısından, sezeryanla normal doğumda bahsedilen dezavantajların çoğu bertaraf edilmektedir. Ancak sezeryan ile doğan bebeklerde ilk birkaç günde solunum sıkıntısı gelişme olasılığı biraz daha fazladır. ancak anestezi faktörü göz önüne alındığında sezeryan ile doğum anne açısından normal doğuma kıyasla daha problemlidir. Genel anestezi riski çok düşük de olsa bulunmaktadır. Bu risk epidural anestezi ile ortadan kaldırılabilir.
Ameliyat sonrası hastanın kendine gelmesi ve bebeğini emzirmeye başlaması 2-3 saati almakta, annenin ağızdan beslenmeye başlaması ise ortalama 6-8 saat sonra olmaktadır. Genelde ameliyat sonrası 2 gün hastanede yatması gerekmektedir. Hastanın normal hayatına dönmesi genelde 3-4 gün kadar sürmektedir.
Ameliyat sonrası ilk birkaç saat oldukça ağrılı geçmektedir. Annenin ameliyattan sonra en az 6 hafta ağır işlerden kaçınması gereklidir. Uzun dönemde ise dikiş yerlerinde ağrılar olması ve karın içinde ameliyat bağlı yapışıklıklar diğer komplikasyonlardır. Her iki doğum şeklinde ortak olan komplikasyon ise enfeksiyon riskidir. Normal doğum ya da sezeryan olsun dikiş bulunan yerlerde enfeksiyon riski her zaman mevcuttur.