Selahaddin Eyyubi Kimdir? Selahaddin Eyyubi ve Haçlılarla Mücadelesi
Selahaddin Eyyubi, en büyük islam hükümdarlarından biri olan Mısır sultanı Yusuf İbni Eyyub’un diğer ismidir. 1138 yılında Mezopotamya’da Takrit Şehri’nde dünyaya gelen Salahaddin, Türkleşmiş bir Arap ailesindendir. Babası Eyyup ile amcası Şirkuh, Musul Atabeyleri olan Zengilerin hizmetinde en yüksek görevlere çıkmışlardı. Selahaddin de Türk subayı olarak
Zengi Sarayında yetişti.
sakin görünüşlü bir kişi olan Selahaddin, üstün bir zekaya sahipti. sarayda olup biten herşeyigözlüyor, dinliyordu. çok geçmeden yönetim sanatının ustalıklarını öğrendi. daha sonra Mısır’a vezir oldu. 1171 yılında ise Fatımi halifesini tahttan indirdi ve hutbeyi ikiyüz yıl önce olduğu gibi Bağdat’taki Abbasi halifesi adına okuttu. böylece şii olan Fatımilerin saltanatı tarihe karıştı. bu, islam tarihinin en önemli olaylarından biridir. bu durum karşısında Selahaddin Eyyubi, müslüman dünyasında eşsiz bir güven ve saygınlık kazanmıştı. Selahaddin’in Mısır sultanı olmasıyla Eyyubiler saltanatı başlamış oldu.
islam dünyasının en güçlü devletini kuran Selahaddin Eyyubi kısa zamanda Mısır’dan başka Yemen, Hicaz, Suriye, Lübnan, Filistin’in Haçlılar’ın elinde bulunmayan kısmı, Elcezire, Basra, Bingazi, Diyarbakır ve Nübye’yi imparatorluğuna kattı.
Selahaddin Eyyubi ve Haçlılar
Selahaddin Eyyubi 5 temmuz 1187’de Filistin’in Taberiye bölgesinde Haçlı ordusuyla savaşarak yok etti. bu zafer, Ortaçağın dönüm noktalarından biridir. Çünkü Kudüs, 88 yıllık Haçlı işgalinden sonra Müslümanların eline geçmiştir. Kudüs’ün düşmesi, Haçlı seferlerinin en ünlüsü olan III. Haçlı Seferinin düzenlenmesine yol açtı. ancak bu seferde Haçlılar Selahaddin’in karşısında hiçbir şey elde edemedi.
1192 yılında yapılan barışa göre Selahaddin’in bütün Filistin topraklarının yegane sahibi olduğu ilan edildi. ancak ne var ki bu anlaşmadan sadece bir yıl sonra Selahaddin Eyyubi henüz 55 yaşındayken öldü.
Selahaddin Eyyubi batıda ve doğuda örnek bir hükümdar olarak kabul edilmiştir. sert şartların hüküm sürdüğü Ortaçağ’da hoşgörüyle davranmış, düşmanlarını bile kendine bağlamak yoluna gitmiş, gerekmedikçe kan dökmekten kaçınmıştı. kültür, edeb,yat ve sanatı korumuş, bilginlere büyük saygı göstermiştir. Selahaddin Eyyubi başarılarını, büyük çoğunluğu Türklerden oluşan bir orduyla elde etmiştir.