Sorunsuz ve sağlıklı bir hamilelik geçirebilmek için öncelikle tabiki doktorun tavsiyelerine uymak gerekiyor. özellikle 40 yaş üstü hamile kadınların bu süreçte daha dikkatli ve özenli davranmaları gerekiyor. sağlıklı hamilelik için yeme-içmeden yaşam tarzına kadar dikkat edilmesi gereken pek çok husus var. ve dikkat edilmesi gereken bu süreç hamile kalmadan öncesine uzanıyor. bu nedenle hamile kalmaya karar verildiği anda bir uzmana başvurularak gerekli bilgilerin alınması kronik bir hastalıkvarsa tedavi edilmesi, aşıların tamamlanması, hamilelik sürecinde neler yapılması ve nelerden kaçınılması gerektiği konusunda bilinçlenilmesi gerekiyor.
Kızamıkçık (Rubella) geçirdiğinizi hatırlamıyorsanız suçiçeği (Varicella) için test yaptırın ve eğer bağışıklığınız yoksa aşılarınızı tamamladıktan en az bir, tercihen üç ay sonra hamile kalın. Tetanos aşısı hamilelik öncesinde de hamilelik sırasında da yapılabiliyor. Hepatit B bulaşma riski varsa, doktorunuz aşı yaptırmanızı önerecektir. Hamile kalmadan en az bir ay önce, günde 0.4 miligram (400 mikrogram) folik asit içeren vitamine başlayın ve üç ay boyunca düzenli olarak kullanın. Folik asit takviyesi, bebeğin kafa kemiklerinin gelişmemesi gibi riskleri ciddi oranda düşürüyor
hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında kesinlikle alkol ve sigaradan uzak durun. en ufak bir ağrıda ilaç kullanmayın. kilonuzun ideal kalmasına dikkat edin, kalsiyum ve demir alın.
şaşırtıcı olsa da çürük dişler erken doğum sebebi olabiliyor. hamilelik öncesi çürük dişlerinizi tedavi ettirin.