Günümüzde her yıl yaz döneminde konserlerin verildiği yer olan, müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılan Rumeli Hisarı ile ilgili başka neler biliyorsunuz?
Rumeli Hisarı ne zaman neden kim tarafından yapılmıştır? Rumeli Hisarı’nın özellikleri nelerdir? İşte Rumeli Hisarı ile ilgili tüm bilgiler;
Nerededir?: Rumeli Hisarı İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alır.
Kim Yaptırmıştır?: Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. ayrıca Fatih Sultan Mehmet, hisarın yapımında bizzat görev almıştır.
Ne Zaman Yapılmıştır? Yapımı Ne Kadar Sürmüştür?: 15 Nisan 1452 tarihinde yapımına başlanan hisar, 31 ağustos 1452 tarihinde tamamlanmıştır. yani Rumeli Hisarı sadece 4 buçuk aylık gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır.
Rumeli Hisarı’nın diğer isimleri nelerdir?: Rumeli Hisarı’nın adı Fatih vakfiyelerinde Kulle-i Cedide; Neşri tarihinde Yenice Hisar; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde Boğazkesen Hisarı olarak geçmektedir.
Neden Yapılmıştır?: İstanbul’un fetih hazırlıklarının en önemli aşaması olan Rumeli Hisarı, boğazın kuzey tarafından gelebilecek olan saldırıları engellemek için Anadolu Yakasında yer alan Anadolu Hisarı’nın tam karşısına yapılmıştır.
Önemli Özelliği: Rumeli Hisarı’nın üç büyük kulesi, dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir.
Rumeli Hisarının Yapılış Hikayesi
Fatih, İstanbul’u almayı aklına koymuştur. Öncelikle Yıldırım Bayezîd’in yaptırdığı Anadolu Hisarının karşına Rumeli Hisarını yaptıracaktır. Bizans İmparatoru Konstantinden bir av köşkü yapmak için toprak ister. İmparator dalga geçercesine bu av köşkünün bir dana derisi kadar yer kaplamasını ve bu kadar toprak vereceğini söyler. Bunun üzerine II. Mehmet, hemen bir dana kestirip derisini yüzdürür ve deriden iplik yaptırır. Rumeli Hisarının yapılacağı alanı bu iple çevirir. İmparator inşaata bakmaya geldiginde şaşırır. Çünkü inşaat arzisi değil bir dana derisi, yüzlerce dana derisini içine alacak kadar büyüktür. Durumu Fatih’e bildirdiğinde Fatih dana derisinden yaptırdığı ipi gösterir ve şöyle der: “Ben bu ipi dana derisinden eğirttim. Bir fazlası varsa yıkalım.” İmparator da yanındakiler de çaresiz susar ve hisarın yapımına izin verirler.
Beyaz balinayla(Moby Dıck) Ahap Kaptan’ın öyküsünü anlatan Amerikalı ünlü yazar Herman Melville, 1856’da İstanbul’a gelir. Ve Rumelihisarı’nı görünce, kralların imzaladığı antlaşmaların ve tablolardaki ressam imzalarının yanında, bir kente taşlarla atılan imzayla ilk kez karşılaşmanın şaşkınlığını dile getirir. Moby Dick’in yazarı Melville, Rumelihisarı’nın şeklinin Fatih’in imzasına benzediğini bilmekteydi. Yapımında bizzat çalışan Fatih, elbette topoğrafyanın el verdiği ölçüde Boğaz’ın kıyısına taşlarla adını yazmayı düşünmüş. Boğazdan bakılınca Kufi yazı ile isminin baş harfini görebilirsiniz.