Rosetta 30 Ay Sonra Tekrar Aktifleştirildi
Esa uzay aracı rosetta 2,5 yıl kadar uyku halinde uyutulmasının ardından, dün ilk sinyalini yeryüzüne gönderdi. ” Merhaba Dünya” isimli ilk mesajı Esa yetkilileri tarafından mutlulukla karşılandı.
Esa kuyruklu yıldız tespit aracı olan Rosetta, 2,5 yıl önce 800 milyon kilometre yol katederek, Jüpiterin yörüngesine oturmuştu, fakat hesapta olmayan çalışmalar sonrasınra, Güneş enerjisi ile dolması gereken panelleri yörüngede güneş olmadığı gerekcesi ile bir türlü doldurulamadığından yetkililer, Rosetta’nın sınırlı sayıdaki enerjisini boşa harcamak istememeleri nedeni ile uyutma kararı almışlardı. O günden beri uyutularak bekletilen Rosetta’nın amacı kuyruklu yıldızları incelemek olduğundan, bu porje dışında, kuyruklu yıldız incelemesi için hiçbir program gerçekleşmedi. Rosetta fırlatıldığı günden beri 800 Milyon kilometre yol katederek Jüpiter yörüngesine kadar kendini atmıştı, fakat gidecek daha fazla yolu bulunuyordu, bu sebepten dolayı enerji yetersizliğinden görev askına alınmıştı. Jüpiter yörüngesinde güneşe 673 milyon kilometre yaklaşan, Rosetta sonunda ihtiyacı olan güneş enerjisini panellerinde görmeye başlayınca, enerji otomatik olarak dolmaya başlamıştı. Esa Almanyada ki kontrol merkezinden, uyandırma mesajlarına olumlu yanıt vermişti, fakat hala yeterli güce sahip değildi, bu sebepten beri radyo sinyallerinde belirtilen komutlar Rosetta ile Dünya merkezi arasında doğru bir şekilde ilerlemiyordu. 8 saat kadar süren bekleme sürecinin ardından, radyo sinyallerine olumlu mesajlar göndermeye başlayan Rosetta, artık tamamen uyanık duruma getirilmiş ve görevini tamamlamak için hazır olduğunu tüm Esa merkezindeki yetkililere kanıtlamıştı. Büyük bir mutluluk anlarının yaşandığı Almanya Esa merkezinde, şimdi ise Esanın görevine kaldığı yerden devam etmesi için yönlendirmeler yapılacak. Almanya üzerinden yönetilen Rosetta, görevi için tamamen hazır olması durumunda, yoluna devam edecek.
Rosetta Yoluna Devam Edecek Ve Yarım Kalan Çalışmasını Bitirecek
Rosetta kuyruklu yıldız inceleyecek olan tek uzay aracı olarak bilinmektedir. İsmini Mısır hiyerogliflerinde kullanılan ve hiyerogliflerin ne işe yaradığı konusunda önemli bilgiler veren bir kaya parçası olan Rosetta, şimdi yola çıkmak için tekrar hazırlık yapmaktadır. 3.9 Km uzunluğundaki 67P isimli kuyruklu yıldıza doğru devam edecek olan Rosetta, içerisinde bulundurduğu özel olarak tasarlanan ve 100 Kg ağırlığındaki Philea isimli cihazın 67p ye demir atmasında önemli çalışmalar başlatacak. Philea daha önce hiç denenmemiş kuyruklu yıldız tabakasından 10 adet cismi özel labaratuarında inceleyecek ardından yeryüzünün 20 cm altından örnekler kopararak inceleme başlatacak. Tüm bu görevler için kasım ayına kadar yolu gözüken Rosetta, aynı zamanda kuyruklu yıldızın yapısının incelenmesinde önemli dereceler kaydedecekler.