Paskalya, Hristiyanlar tarafından kutlanan bir bayramdır. kelime kökeni İbranice’ye dayanan paskalya “dokunmadan geçmek” anlamına geliyor. israiloğulları’nın Mısır’daki kaçışını ifade eder. Hıristiyanlar için en önemli bayram olan paskalya bayramında, İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün sonra dirilişi kutlanır. ancak ne var ki paskalya bayramının kutlanması konusunda belli bir gün yoktur. her yılın Mart ayı sonundan Nisan ayının sonuna kadar olan dönemi kapsar. kiliselerde pazar günleri kutlanan paskalya gününün diğer isimleri ise kıyam yortusu, diriliş günüdür. peki Hristiyanlar paskalya bayramını nasıl kutlar? Bu bayramın adetleri nelerdir?
tüm hristiyanlar tarafından kutlanan paskalya bayramının simgelerinden biri yumurtadır. hristiyanlar paskalya bayramında birbirlerine paskalya yumurtası ya da çikolatadan yapılan paskalya tavşanı hediye eder. paskalya gününe özel olarak çörekler hazırlanır, boyalı paskalya yumurtaları haşlanır, mumlar yakılarak dualar edilir. boyalı paskalya yumurtaları ilkbaharın gelişini ve dünyanın canlanışını simgeler. bu boyalı yumurtalar önceleri 21 martı yani nevruzun simgesiyken zamanla paskalya bayramı ile özleşti.
bunun dışında bir de süryanilerin kutladığı paskalya vardır. buna Meryem Ana Paskalyası denir ve her yılın temmuz ayında kutlanır.