Tarih öncesi çağların ilki olan Paleolitik latince palaios(eski) ve Lithos(taş) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir. Ülkemizde Yontma Taş olarak da bilinen Paleolitik Çağ, çağlar içindeki en uzundönemdir. Günümüzden yaklaşık 400000 yıl önce başlamış ve yaklaşık millattan önce 12.000 binli yıllara kadar devam etmiştir. Taş bu dönemin en önemli maddesiydi, zaten dönemin adına bakılacak olursa bu çok daha net görülebilir. İnsanlar bu dönemde
çalı çırpıdan yapılmış derme çatma barınaklar dışında büyük oranda mağaralarda yaşamlarını devam ettirmekteydi. Avcı ve toplayıcı yani tüketici bir toplum yapısı vardı. Taşların kabaca yontulmasından elde edilen aletler günlük işlerden avlanma aktivitesine kadar bir çok alanda kullanılmaktaydı. Yaşamlarını sürdürdükleri mağraların duvarlarına yaptıkları resimler sayesinde bugün paleolitik dönemde yaşayan insanlar hakkında önemli bilgiler edinmekteyiz.
Anadolu’daki ilk insan izleri de bu döneme kadar uzanmaktadır. Farklı bölgelerdeki mağaralarda yapılan çalışmalar Anadolu’daki insan varlığının paleolitik döneme kadar uzadığını açıkça ortaya koymaktadır. Bu dönemde Anadolu’daki ilk yerleşim İstanbul Küçük Çekmece Gölü’nün kuzey ucundaki Yarımburgaz Mağarasıdır. Yine Antalya’nın 30 km kadar kuzeybatısında yer alan Karain mağarası da önemli bir Paleolitik yerleşimdir. Anadolu’daki diğer önemli yerleşimler ise; Beldibi, Kumbucağı, Belbaşı, Öküzini mağaralarıdır.