Osmanlı Devleti 16. yy.a kadar parlak dönemlerini yaşamış, bu yüzyıldan itibaren yavaş yavaş zayıflamaya başlamıştır. Özellikle 17. yy.da –diğer iç ve dış bir çok sebeple birlikte- saray kadınlarının devlet yönetimi üzerinde etkili olmaya başlaması Osmanlı İmparatorluğunu zayıflatmaya başlamıştır. 16. yy.da Kanuni Sultan Süleyman’ın karısı Hürrem Sultan’la başlayan kadın etkisi 17. yy.da yani duraklama döneminde de artarak devam etti.
Bunlardan I. Ahmet’in eşi ve IV. Murat ile deli İbrahim’in anneleri olan Kösem Sultan, taht kavgaları ve kanlı isyanların yönetiminde büyük rol oynamıştır. I. Ahmet öldüğünde genç bir Haseki yani padişah karısı olan Kösem Sultan devlet işlerini eline almak için hemen harekete geçti. Tahta üvey oğlu II. Osman’ın yerine akıldan noksan olan kendi oğlu I. Mustafa’nın çıkması için çeşitli oyunlara başvurdu. Ancak bu padişah 1 yıl sonra tahttan indirilerek yerine II. Osman geçti. Fakat ne var ki II. Osman, yeniçeri ayaklanmasıyla öldürüldü. I. Mustafa’nın tekrar tahta çıkması ve yine 1 yıl süren padişahlığının ardından tahta kardeşi IV. Murat geçti. Iv. Murat tahta çıktığında henüz 11 yaşındaydı. Kösem Sultan böylece tekrar devlet idaresini ele geçirdi. Bu zeki kadın ne yazık ki zekasını kötüye kullandı.
Bu durum IV. Murat’ın büyüyüp olgunlaşmasına kadar devam etti. Ancak IV. Murat genç yaşta öldü. Yerine Turhan Sultan’ın oğlu Sultan İbrahim geçti. Padişah İbrahim, annesinin devlet işlerine karışmasına mahal vermeyince annesi Turhan Sultan oğlu aleyhine davranmaya başladı. Hatta onun öldürülmesine yol açan isyanı bile bizzat kendisi yönetti.
Tahta yine Turhan Sultan’ın oğlu IV. Mehmet’in geçmesiyle de Osmanlı Sarayındaki kadınlar arasında tam anlamıyla iktidar çekişmeleri başladı. Gelini Turhan Sultan’ı kıskanan Kösem Sultan, bu defa onu ortadan kaldırmak için uğraştı ve böylece bu iki kadın arasında bir yarış başladı.
Kösem Sultan torunu IV. Mehmet’i öldürtmek için Yeniçeri Ağalarına emir verdi. Fakat padişahın öldürüleceği gece durumdan haberdar olan annesi Turhan Sultan Kösem Sultan’ı o gece boğdurtarak öldürttü. Bundan sonra devlet idaresi bütünüyle Turhan Sultan’ın eline geçti. Turhan Sultan’ın 55 yaşında ölmesiyle Osmanlı Devleti’nde bir süre devam eden saray kadınları saltanatı sona ermiş oldu.