I. Dünya Savaşı 1914-1918 yılları arasında olmuştur. Bu dönem Osmanlı Devleti’nin adeta can çekiştiği bir dönemdir. Balkan halklarının birer birer ayaklanarak bağımsızlığını ilan ederek Osmanlı topraklarından kopması, ardından birlikte Osmanlı Devleti’ne saldırması I. Dünya Savaşı öncesine denk gelir. 1911 yılında İtalya’nın sömürge elde etme sevdasıyla saldırıya geçmesiyle Trablusgarp savaşı başlamış, hemen ardından Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ’ın saldırmasıyla Balkan Savaşları başlamıştır. işte bu savaşların ardından da 1914’te I. Dünya Savaşı patlak vermiştir. Peki Osmanlı Devleti böyle bir dönemde neden yeni ve büyük bir maceraya daha atılmıştır?
Bu dönemde Osmanlı Devleti İttihat ve Terakki Partisi tarafından yönetilmekteydi. Balkan Savaşları’ndan yeni çıkan Osmanlı Devleti savaşa hazır olmadığı halde İttihat ve Terakkicilerin var olan Alman hayranlığı ve savaşı Almanya’nın kazanacağına olan inançlarıyla kaybedilen toprakları geri alma umudu, siyasi yalnızlıktan kurtulmak gibi gibi sebeplerle savaşa girilmiştir. Ayrıca İttihat ve Terakki Partisi liderlerinden Enver Paşa’nın bütün Türk dünyasını tek bayrak altında toplama gibi bir hayali vardı. (Turancılık)
Osmanlı Devleti aslında en başta I. Dünya Savaşı’na İngiltere ve Fransa’nın yanında girmek istediyse de itilaf grubu özellikle Rusya’yı karşılarına almamak adına bunu kabul etmemişlerdir. Almanya ise tam tersine Osmanlı Devleti’nin kendi yanına savaşa girmesini istiyordu. çünkü eğer Osmanlı Devleti savaşa girerse yeni cephelerin açılmasıyla hem kendi üzerindeki yük hafifleyecek hem de Osmanlı Devleti’nin hem jeopolitik konumundan hem de halifelik gücünden yararlanabilecekti.
Osmanlı Devleti Savaşa Nasıl Girdi?
Goben ve Breslav adındaki iki Alman gemisi İngilizlerden kaçarak Osmanlı Devleti’ne sığınmış ve Osmanlı Devleti de bu gemileri satın alarak gemilerin adını Yavuz ve Midilli olarak değiştirmiştir. Fakat bu gemiler Rusya’nın Sivastopol ve Odesa limanlarını bombalayınca Rusya, İngiltere ve Fransa yani itilaf devletleri Osmanlı Devleti’ne savaş açtığını ilan edince Osmanlı Devleti de 14 kasım 1914 tarihinde kutsal cihat ilan etmiştir.
Osmanlı Devleti’nin savaşa girişi belki de I. Dünya Savaşı’nın gidişatını değiştirmişti. zira böylece yeni cepheler açılarak savaşın alanı genişleyerek süresi uzamış, savaş Orta Doğu’ya kadar kaymıştır. ayrıca İngiltere sömürge yolları tehlike altına girmiş, Rusya’nın itilaf devletleri işe bağlantısı da zarar görmüştür.