Ormanlar küçük boydaki kuşların yaşam alanlarıdır. Ormanlarda çeşitli türde kuşlar yaşar ve her birinin kendine özgü alışkanlıkları ve huyları vardır. Büyük bölümünün yuvalarını ağaç dallarında yapmaları ve yavrularını burada büyütmeleri ortak yanlarıdır.
Kara ikliminin hüküm sürdüğü ormanlarda yaşayan ve en tanınmış bazı kuş türleri şöyledir;
Atmaca: 30-37 cm. boylarındaki atmacalar kısa kanatlı olmalarına karşılık kuyruğu oldukça uzun ve dörtgendir. Atmaca, gündüz faaliyet gösteren bir yırtıcı olup açıklık bölgelerde avını yakalar veya ağaç dallarında hareketsiz durarak pusu kurar ve avına aniden saldırır.
Çakır Kuşu: kartalgiller takımından olan çakır kuşu oldukça büyük ve iri gövdelidir. Uzunluğu 50-65 cm. civarındadır. Çok yükseklerden gözüne kestirdiği avını büyük bir süratle yakalama yeteneğine sahiptir.
Kerkenez:35 cm. uzunluğundaki kerkenez sivri uçlu, uzun kanatlı ve ince kuyrukludur. Kartalgillerdendir ve uçarken büyük daireler çizerken keskin sesler çıkarır.
Fındık Tavuğu:35 cm. uzunluğundadır, küçük gruplar halinde toplanmayı ve besinlerini sağlamak için ormanda yer değiştirmeyi severler.
Çulluk: etinin lezzetli oluşu nedeniyle avcılar tarafından çok aranılan bir av türüdür. Issız yerde yaşayan ve yalnızlığı seven bu kuş genelde alacakaranlıkta yuvasından ayrılır ve ormandaki ağaçsız alanlara veya tarlalara süratli uçuşlar yaparak uzun gagasıyla yumuşak toprakları karıştırır, böcek, solucan ve yumuşakçaları yer.
Guguk Kuşu:35 cm. uzunluğundaki guguk kuşları uzun ve çevik gövdeye sahiptir, kanatları sivri ve uzundur. Yalnızlığı seven ürkek bir tabiatı vardır. Dişisinin ise oldukça garip bir huyu vardır. Kuluçka asalağı olarak bilinen bu dişiler yumurtalarını başka kuşların yuvalarına bırakarak onların beslenmelerini bu yolla sağlar.
Baykuş: ortalama17 cm. uzunluğundaki baykuş Avrupa’da gece yaşayan kuşların en küçüğüdür. Yuvasını ağaç kovuklarına yapar.
Alaca Baykuş: ortalama40 cm. uzunluğundadır. Alaca baykuş bilinenin aksine çok becerikli, çevik bir gece avcısıdır. Küçük memelileri, kuşları ve hatta su yüzüne yakın yüzen balıkları bile büyük bir hünerle avlar.
Saksağan: ormanların bu karakteristik kuşunun pek çok türüne rastlanır. Boyları 19 ila55 cm. arasında değişir. Türlerini ayırmak için renklerinden yararlanılır. Mükemmel bir tırmanıcı olan saksağanlar ağaç gövdeleri üzerinde bir aşağı bir yukarı gidip gelirken sivri ve uzun gagalarıyla ağaç kabukları arasındaki böcek ve kurtları yerler.
Baştankara:15 cm. uzunluğundadır. En büyük özelliği göğsünden karnına kadar inen uzun siyah şerittir.
Bahçekızılkuyruğu:15 cm. uzunluğundadır. Çok zarif ve güzel bir kuş olup devamlı hareket halinde ve kızıl renktedir.
Nar Bülbülü: kışın karlı ve soğuk günlerde bile ormanlık yerlerde yaşarlar. İnsanlardan korkmayan ve onlara yaklaşmayı seven bir karakterleri vardır.
Çalıkuşu:10 cm. uzunluğundadır, sesi çok güzel minyon bir kuştur. Gündüzleri daldan dala atlayarak devamlı hareket ederler.
Kara Başlı İskete: uzunluğu12 cm.dir. çok ahenkli ve ince sesleri vardır. Çok canlı ve çeviktirler.
İspinoz:15 cm. uzunluğundaki ispinozların sırtı kırmızı kahverengi ve pembe olur. melodik ve güçlü sesleriyle tanınan sevimli kuşlardır.