Kimyada organik bileşikler olarak adlandırılan elemanlardan karbonlu hidrojenler, hidrojen ve karbondan meydana gelirler. en bilinenleri ise şöyledir;
-metan: sarımsak kokusunda renksiz bir maddedir. çok ısı verir ve oksijenle karışınca birdenbire patlar.
-bütan: gaz durumunda bir yakıttır. mutfaklarda ocak gazı olarak yararlanılır.
-asetilen: bu renksiz gaz çok zehirlidir.
-petrol: sıvı durumundadır. bu yoğun sıvının rengi açık sarı ile siyah arasında değişir. petrolden damıtım yoluyla elde edilen ürünler şunlardır; benzin, motorin, vazelin, parafin, makine yağları vs.
-etil alkol: etil alkol; şarapta, likörde ve parfümlerde bulunan bayağı alkolün ta kendisidir. atmosferdeki suyu kolayca emer. bütünüyle susuz olduğu durumda derişik alkol adı verilir ve çok zehirlidir. etil alkol, üzümdeki şekerin mayalanmasından meydana gelir. etil alkol benzinle karıştırıldığında özel bir otomobil yakıtı meydana getirir. etil alkol ayrıca dezenfeksiyon maddesi olarak da kullanılmakta, preparatların saklanması için yararlanılmaktadır.
-gliserin: şurup kıvamındaki bu renksiz sıvı suda çözelebilmektedir. hayvansal ve bitkisel yağ maddelerinin içinde bulunur. tıpta yumuşatıcı olarak, endüstride sabun ve özel dokumaların yapımında kullanılır.
-aseton: odunun damıtılmasıyla elde edilir. yağlı maddeleri çözme özelliğine sahiptir. kloroform, suni ipek, patlayıcı madde elde edilmesinde yararlanılır.
-sakkaroz: genellikle bu organik bileşiklere şeker denir.
-nişasta: soğuk suda çözelmeyen nişasta beyaz bir toz gibidir. bitkilerdeki klorofilli fotosentez olayının tipik bir ürünüdür. genellikle bitkilerin tohumlarında, köklerinde, yeraltı gövde bölümlerinde meydana gelir. besin maddelerimizin temel unsurlarından biridir.
-Selüloz: ipliksi yapıda, beyaz renkte bir maddedir. bitki saplarının ana öğesi sayılır. dokuma iplikleri, kağıt hamuru yapımında büyük ölçüde kullanılır.