Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) memur ya da sözleşmeli personel olarak çalışmak isteyenlerin ya da bu kurumlarda çalışanların ve bu kurumdan başka kurumlara geçiş yapmak isteyen çalışanların merak ettiği soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kamu iktisadi teşebbüslerine personel alımı nasıl yapılır?
Kamu İktisadi Teşebbüslerine memur ya da sözleşmeli personel alımı konusunda belirlenmiş kadroların sınıf, unvan, derece ve sayısı ile bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler ÖSYM tarafından ilan edilir. Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmiş olan adaylar ilan edilen kadrolardan atanmak istediklerini tercih formuna yazar. Yerleştirme işlemleri ise KPSS puanları, kadro sayıları ve koşulları göz önünde bulundurularak ÖSYM tarafından yapılır.
Kamu iktisadi teşebbüslerinin işçi alımları ise Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü aracılığı ile yapılır. hangi kurum ve kuruluşlara işçi alınacağı ile başvuru süresi ve gerekli şartlar bu Kurum tarafından Resmi Gazetede ilan edilir.
Kamu iktisadi teşebbüslerinde sözleşmeli personel olarak çalışmaktayken istifa edenler sınava tabi olmadan sözleşmeli personel olarak yeniden atanabilir mi ?
kamu iktisadi teşebbüslerinde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personelden istifa edenler, aynı sözleşmeli personel statüsünde bir göreve sınava tabi olmaksızın ilgili mevzuatına uyulmak suretiyle açıktan atanmaları mümkündür.
Kamu iktisadi teşebbüslerinde sözleşmeli personel olarak çalışmaktayken istifaen görevinden ayrılan sözleşmeli personel 657 sayılı memur kadrolarına atanabilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesinin son fıkrasında, “657 sayılı Kanunu tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler…” denilmektedir.
Söz konusu hükümden, farklı personel mevzuatına tabi kadrolu personelin anlaşılması gerekmekte olup, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda istihdam edilen sözleşmeli personelin ise kadroyla ilişkisi bulunmamaktadır.
Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, kamu iktisadi teşebbüslerinde 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta iken istifaen görevinden ayrılan personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesine göre memur kadrolarına açıktan atanamayacağı değerlendirilmektedir.
Sözleşmeli personel bir kamu iktisadi teşebbüsünden diğerine naklen atanabilir mi?
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede sözleşmeli personelin diğer kamu iktisadi teşebbüslerindeki sözleşmeli personel pozisyonlarına naklen atanabileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.
Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan sözleşmeli personelin başka bir kamu iktisadi teşebbüsüne naklen atanamayacağı ancak, bu personelin sınava tabi olmaksızın ilgili mevzuatına uyulmak suretiyle açıktan atanmasının ilgili teşebbüs veya bağlı ortaklığın takdirinde olduğu değerlendirilmektedir.