• Sınıf Seçiniz

  • Branş Seçiniz

  • İçerik Türü

  • Ara

Mutlu Olmanın Şartı Ne?

İÇİNDE BULUNULAN İMKAN VE ŞARTLAR İNSANI MUTLU ETMELİ

Para ya da mal mutluluk getirir mi?Bir çok insan mutluluk=para şeklinde kendilerine bir denklem geliştirmişlerdir.Böyle bir tablo karşısında insanın aklına şöyle bir soru takılıyor: “Madem ki para mutluluğun anahtarı ya da olmazsa olmazları içerisindedir.Neden

bir çok zengin insan kendi canına kıymak gibi bir vahşetin faili olmuştur.Para insanı mutlu edebiliyorsa televizyon ekranlarında boy gösteren çok varlıklı kişilerin suratları neden bu kadar asıktır?Televizyon kanallarında ya da konferans, panel,açıkoturum gibi etkinliklere katılan varlıklı kişilerin (sanatçı,işadamı,siyasetçi…) şu sözlerine bir çok kez şahit olmuşumdur.” Şu anda sizler buz dağının, denizin yüzeyinde olan kısmını görüyorsunuz.Denizin dibinde ne olduğunu bilemezsiniz.”

Şu an hayatta olmayan ancak ülkemize çok büyük hizmetlerde bulunmuş bir iş adamının bir televizyon ekranında söylediği şu sözler hiç unutulacak gibi değil:”Oturduğumuz deri koltuğun sıcaklık derecesi o kadar yüksektir ki bir çok insanın oturmasıyla erimesi bir olur.”bura da koltuğun sıcaklığı ile kastedilen şey yüklenilmiş olan mesuliyettir.

Herkesin bildiği ve yeri geldikçe kullandığı çok güzel bir söz vardır.”Büyük dağların başından duman eksik olmaz ”Gerçek olan şudur ki,büyük bir hanedanlık üzerinde oturan kişinin görev,yetki ve sorumluluğu ister istemez fazla olacaktır.Bizler saat 23:00 civarında başımızı yastığa koymuş mışıl mışıl uyurken,varlıklı olan bir çok kişi sayılarla boğuşmaktadır.

Wıllıam Henry Channing bu konuda, “Azla yetinmek;lüksten çok zarafet,modadan çok incelik aramaktır;hatırı sayılır değil,değerli,zengin değil varlıklı olmaktır;sıkı çalışmak sessizce düşünmek,nazikçe konuşmak,dürüst davranmaktır;yıldızları ve kuşları,bebekleri ve hikmet sahiplerini açık kalple dinlemektir;her şeye neşeyle katlanmak,her şeyi cesurca yapmak,fırsatları beklemek,asla acele etmemektir.Özetle ruhani,davetsiz ve bilinçsiz olanın sıradan olan içinde büyümesine izin vermektir.Bu benim senfonimdir.” diyor.(Yaşam 101 John-Roger/peter mcWilliams S.350)

Varlık kimi insanların gözünde bireyi alçaltıcı bir özelliğe sahip iken,bazı insanların gözünde ise yükseltici bir konuma sahiptir.

Varlıklı insan demek çok fazla miktarda parası,evi,tarlası ,fabrikası …olan insan demek değildir.Varlık kişi,maddeye, olabildiğince az gereksinim duyan insan demektir.

FİNCAN TAKIMI
Yırtık pırtık paltolar giymiş iki çocuk kapımı çaldılar: “Eski gazeteniz var mı bayan?” Çok işim vardı. Önce hayır demek istedim ama ayaklarına gözüm ilişince sustum. İkisinin de ayaklarında eski sandaletler vardı ve ayakları su içindeydi.
“İçeri girin de, size kakao yapayım” dedim. Hiç konuşmuyorlardı. Islak ayakkabıları halıda iz bırakmıştı. Kakaonun yanında reçel, ekmek de hazırladım onlara, belki dışarıdaki soğuğu unutturabilir, azıcık da olsa ısıtabilirdim minikleri. Onlar şöminenin önünde karınlarını doyururken ben de mutfağa döndüm ve yarıda bıraktığım
işlerimi yapmaya koyuldum. fakat oturma odasındaki sessizlik dikkatimi çekti bir an ve başımı uzattım içeriye. Küçük kız elindeki boş fincana bakıyordu… Erkek çocuğu bana döndü “Bayan, siz zengin misiniz?” diye sordu. Zengin mi? “Yo hayır!” diye yanıtlarken çocuğu,gözlerim bir an ayağımdaki eski terliklere kaydı. Kız elindeki fincanı tabağına dikkatle yerleştirdi ve “Sizin fincanlarınız, fincan tabaklarınız takım” dedi. Sesindeki açlık, karın açlığına benzemiyordu. Sonra gazetelerini alıp çıktılar dışarıdaki soğuğa. Teşekkür bile etmemişlerdi ama buna gerek yoktu. Teşekkür etmekten daha öte bir şey yapmışlardı. Düz mavi fincanlarım ve fincan tabaklarım takımdı.Pişirdiğim patateslerin tadına baktım. Sıcacıktı patatesler, başımızı sokacak bir evimiz vardı, bir eşim vardı ve eşimin de bir işi… Bunlar da fincanlarım ve fincan tabaklarım gibi bir uyum içindeydi. Sandalyeleri şöminenin önünden kaldırıp, yerlerine yerleştirdim. Çocukların
sandaletlerinin çamur izleri,halının üzerindeydi halâ. Silmedim ayak izlerini. Silmeyeceğim de. Olur unutuveririm ne denli zengin olduğumu…
http://www.rehberlik.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=243&Itemid=32

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: Mutlu Olmanın Şartı Ne?
  • Tarih: 20 Nisan 2013
  • Yazının Kategorisi: Güncel Bilgiler
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: Mutlu Olmanın Şartı Ne?
  • Etiketler:, ,
  • Ana Menü