Motivasyon için Stratejiler
Olmak istediği yere gelmek isteyen kişi arzuladığı belli amaçları belirler. Yeteneklerini geliştirdikçe bu amaçlara doğru çalışır. Bu nedenle bir plana gereksinim var.
Amaçlar gerçekten olmak istediğimiz ve elde etmek istediğimiz şeyler olmalıdır, başkalarını etkilemek için yaptığımız bir amaçlar listesi değil.
Varmayı hedeflediğiniz noktaya karar verdiğinizde, sonraki adım sizi oraya götürecek yolları saptamaktır. Bu aşamada hız her şey değildir. Sizin için önemli olan şey, doğru yolda olduğunuzun garantisi ve yolculuğa hazır olmanızdır.
Başarı yolculuğunda ne kadar ilerlediğimiz çok önemlidir. Tam nerede olduğumuzu etkili bir şekilde belirleyebilmemiz için aşağıdaki soruları cevaplamamız gerekir.
-
• Benim güçlü yanlarım nelerdir?
• Benim gelişmemi engelleyen zayıf yanlarım nelerdir?
• Hangi önceliklerimi gerçekleştirdim?
• Son bir yılda başarılarım nelerdir?
• Amaçlarımdan hangilerini gerçekleştirdim?
• Başarımı ve başarısızlığımı etkileyen faktörler nelerdir?
• İçsel ve dışsal motivasyonum nasıldır?
• Belirli bir konuya yeterince yoğunlaşabiliyor muyum?
• Karşıma çıkan hangi tür engelleri aştım.
Bu sorular şu anda nerede olduğunuzu belirler, bir sonraki aşamada bu sorulara verdiğiniz yanıtlar pozitif ve sizi tatmin ediyorsa, olmak istediğiniz yolda emin adımlarla ilerliyoruz demektir.
Önemli olan doğru yolda kalmaktır. Çok sevdiğim deyişlerden bir de şudur: “Yönünüzü değiştirmeseniz, zaten gitmekte olduğunuz yere varırsınız.”
Bugün kendi alanlarında devleşen şirketlerden bazıları, Komatsu, Canon, Honda, Seiko gibi büyük şirketler kendilerine yirmi, otuz yıllık hedefler koyarak buraya ulaştılar.
Gelecekteki çok uzak bir noktaya odaklandılar ve “Şu tarihe kadar ulaşmak istediğimiz yer burası. Biz o noktada olmak istiyoruz.” dediler. Geniş iş alanlarıyla büyük bir holding olan Matsushita’nın üç yüz yıllık bir hedefi var.
Unutmayalım ki liman ne denli uzak olursa olsun, gemi kusursuz yönetilirse, sonunda limana varılır. Şu bir gerçek ki, hedefsiz bir insan, dümensiz bir gemi gibidir.
Oldukları yerden olmak istedikleri yere gelmeyi başaran insanlara şöyle bir bakın: Gandi, Churchili, Martin Luther King, Edison, Henry Ford, Margaret Teacher. . . Listenin sonu yoktur. Yaşamın olası her yolunda bu kahramanlarla yüzyüze geliriz. Bunlar amacı olan kişilerdir.
Bir amacı olan kişileri toplumun içersinde hemen farkederiz, sanat ve bilimden, spordan, politikadan, iş hayatından, eğlence dünyasından, öğrenimden ve daha bir çok alandan. Ancak, yaşamınızı kahramanca bir şekilde yaşarak şöhretli kişi olmak daha büyük bir amacınız olmasıdır.