MİT’in iki tür personeli vardır. bunlardan birincisi haber almada kullanılan personeldir ve bunlar MİT’in kadrolu personeli değildir. MİT ihtiyaç duyduğu alanlarda haber almak için kişinin pozisyonu, eğitimi uygun olan kişiler arasından seçilerek MİT’in personeli durumuna gelirler. İkincisi ise MİT’in kadrolu personelidir. herhangi bir devlet memurundan farklı değildirler. Belirli kanunlara tabi olarak çalışan devletin maaşlı çalışan personelleridir.Toplum içinde haber alma işlerinde çalışmazlar. haber alma faaliyetlerini yönlendirerek bunları değerlendirmekle görevlidirler. MİT’in hangi görevi yapacağı ve hangi alanda haber alma faaliyetini yürüteceği devlet tarafından verilen talimata bağlıdır.
MİT’e alınacak kişilerde olağanüstü özellikler aranmıyor. yukarıda da belirttiğimiz gibi MİT personeli bir devlet memuru gibidir ve belli kanunlar çerçevesinde görevlerini yaparlar. bu memuriyetin gerektirdiklerine uyan kişiler MİT personeli olma şansına sahiptir. MİT mensubu olmak için aranan şartların başında üniversite mezunu olmak, yabancı dil bilmek, sağlık problemi olmamak geliyor.
MİT’e giriş koşulları hakkında ayrıntılı bilgi için; http://bilgibirikimi.net/2011/09/27/mite-nasil-girilir-mit-istihbarat-uzman-yardimcisi-alacak/
MİT’in görevleri Milli İstihbarat Teşkilatının resmi sitesinde şöyle tanımlanmaktadır;