Küresel Isınma Nedenleri ?
Küresel Isınma Nedenleri Nelerdir ?
Dünyamızın atmosferinin üzerindeki yaşamı korumaya yarayan doğal bir sera etkisi vardır. Yani dünyayı çevreleyen ve atmosfer denen bu çok ince gaz tabakası farklı fonksiyonları olan çeşitli katmanlarla Dünya’yı uzaydan gelen zararlı etkilere karşı korurlar. Bu etkiler her yönden gelen kozmik radyasyon, güneş ışıklarının olmadığı noktalarda (gece) büyük bir soğuk, güneş ışığına maruz kalan noktalarda da kavurucu bir sıcaktır.
İnsan kaynaklı bazı faktörlerle özellikle zararlı radyasyonu süzen katmanlarda sorunlar olabilmektedir. Ancak Dünya atmosferi uzay kaynaklı aşırı sıcağı ve soğuğu önlemede halen başarılıdır.
İnsanı ve diğer Dünya canlılarını tehdit eden temel atmosfer kaynaklı sorun ise “Küresel Isınma” dır.
-Fabrikaların dumanları, Fosil Yakıtlar (temelde kömür), Elektrik ve kömür den enerji üretim tesisleri, Otomobil eksozundan çıkan yakıt atığı gibi sebeplerle atmosfere bolca karbondioksit ve metan gazı salınmaktadır.
Bu durum da doğal sera etkisini güçlendirerek istenmeyen boyuta ulaşmasına yol açmaktadır.
Ozon tabakasındaki delik de fosil yakıtların kloroflorokarbon salınımının bir sonucudur. Ancak küresel ısınmaya değil zararlı radyoaktif ışınların Dünya’mıza ulaşması gibi bir olumsuz sonucu vardır.
Sonuç 1: Ortalama sıcaklıklardaki artış
Böylece, artan sera etkisiyle son yüz yılda Dünya’daki ortalama sıcaklık 0,4 – 0,8º C artmıştır. Uzmanlar Bu durumun olması gerekenden %30 fazla olduğuna dikkat çekiyorlar. Birleşmiş Milletlerce desteklenen “İklim Değişikliği Hükümetler Arası Paneli”nin raporu bu yüzyılın sonuna kadar dünyada ortalama sıcaklığın 2 ile 4,5 derece artacağını öngörüyor.
Sonuç 2: Buzullardaki erime:
-Buzullar Güneş’den gelen ışığın bir kısmını yansıtarak çok önemli bir görev görüyorlar. Buzullardaki erimenin de öncelikle küresel ısınmayı daha da hızlandıran bir kısır döngüye sebep olması tehlikesi vardır.
-Eriyen buzullar tatlı sulara karışacak ve planktonca fakir sular balıkların yaşaması için zorlu bir ortam oluşturacaktır. Aynı zamanda suyun asitlik dere3cesi artacak bu da balık yaşamını olumsuz etkileyecektir.
-Kıyıya yakın bölgelerde deniz seviyesinin yükselmesi tüm insan yerleşimlerini, göçleri ve ekonomik faaliyetleri etkileyecektir.
Ve ikisinin ortak sonuçları:
-Bir yandan sellerin bir yandan kuraklığın artışı.
-Fırtınalardaki artış.
-Kuraklık ve susuzluk. (susuzluk başlı başına bir büyük sorun ama tarım anaları için de suyun gerekmesi bu aynı zamanda kıtlık demek olacaktır)
Küresel ısınmanın önlemsine yönelik imzalanan Kyoto protokolünü pek çok ülke imzalamasına karşı vaat ettikleri karbondioksit alınımını azaltma hedefleri %5-8 arası yani çok yetersiz oranlardır. Karbondioksit salınımında açık ara lider olan ABD ise bu protokolü imzalamayı reddetmektedir. Bu durum küresel ısınma tahminleri noktasında araştırmacıları karamsarlığa itmektedir.