Kurbanlık Etler Nasıl Saklanmalı ve Nasıl Tüketilmelidir?
Kurbanlık etlerin saklanılması ve tüketilmesi konusunda bilinçli olmak çok önemli. zira yanlış saklandığı ya da tüketildiği takdirde sağlığımız tehlike altına girebiliyor. öncelikle önemli olan husus tabi ki kurbanlık hayvanların veteriner kontrolü yapılmış, uygun koşullar altında kesilmiş olması gerekiyor.
kurban etleri nasıl saklanmalı?
-kurban etlerini, parçalara ayrıldıktan sonra serin bir yerde 6 saat kadar üstünü kapatmadan dinlendirin.
-dinlendirdikten sonra buzdolabına koyun. etlerin buzdolabında saklanma süresi en fazla 4 gün olmalıdır. dondurularak en fazla 6 ay saklanabilir.
-ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır ki; etler bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulup tüketilmemelidir. o nedenle ayrı paketler halinde dondurup saklanmalıdır.
kurban etleri tüketilirken nelere dikkat edilmeli?
-kurbanlık eti kesildikten sonra en az 24 saat bekletin. bekletilmediği takdirde et oldukça sert olacak, bu da pişirme ve sindirimde sorun yaratacaktır.
-etleri haşlayarak ya da fırınlayarak pişirmeye özen gösterin.
-mangalda pişirecekseniz ateş ile etler arasında 15-20 cm mesafe bırakın. aksi takdirde etin vitamin değeri yok olacaktır.
-her şeyin fazlası zarardır. et tüketiminin de fazlası sağlığa zararlıdır. fazla et tüketimi özellikle kalp damar, diyabet, böbrek hastaları için sakıncalıdır.
-etlerin yanında mutlaka sebze tüketimi olması da önemli. böylece demir emilimi artacaktır.
-kavurmayı kısık ateşte kendi suyuyla, yağ ilave etmeden pişirin.