Kunduz, ülkemizde Ege Bölgesi’nde yaşar. Yaşam alanları daha çok ormanlık bölgelerdeki göl ve ırmak kenarlarıdır. Vücudu yaklaşık120 cm.dir, kuyruğu 30 cm. kadardır.
Kunduzunu tüm korkusu kurt veya vaşak gibi yırtıcı hayvanların, yuvasına girip yavrularını yemesidir. Bundan dolayı yuvasının ağzını düşmanlarından korumak için suyun altında yapar. Kunduz yuvasının içi oldukça geniştir.
Ağaç gövdelerini öndeki kesici dişleriyle kemirir. Çapı30 cm. olan bir ağaç gövdesini kemirebilmesi için iki gece çalışması yeterlidir. Ağaç yıkıldıktan sonra yapraklarını kemirerek koparır, kabuklarını temizler ve ağacı2 m. Uzunluğundaki parçalara ayırır. Ardından da kemirdiği kabukları yer. Kunduzun ele benzeyen ön ayakları hem toprağı kazmaya hem de odunları taşımaya elverişlidir. Kış için evine yiyecek depolar.
Kunduzlar çalışırken bir bölümü de etrafa gözcülük yapar. Düşmanlarının yaklaştığını sezdikleri an kuyruklarını şiddetle suya vurup tehlikeyi haber verirler. Böylece tüm kunduzlar işlerini bırakıp suya dalarlar.
Kunduzlar ön ayaklarını göğüslerinin üzerine sımsıkı bastırıp arka ayaklarını da suyun içinde hareket ettirerek yüzerler. Kuyruklarını da dümen gibi kullanırlar. Suyun içinde nefes almadan 15 dk. kadar kalabilirler.
Genel olarak iki çeşit kunduz vardır: biri Avrupa ve Asya’da diğeri Kanada’da yaşar. Ormanların azalması, insanların kürkü için avlamaları sonucu kunduzların sayısı azalmıştır.