Gülgiller familyasından olan kiraz ve vişne yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerindendir. vişnenin rengi kiraza göre daha koyu olur ve tadı mayhoştur. bu yüzden çiğ olarak pek yenmez ve genellikle hoşaf ve kompostosu yapılır.
kirazın anayurdu Anadolu’dur. Bir İtalyan tarihçisi kirazın anayurdunun Giresun olduğunu ve meyvenin adının da şehrin adından geldiğini ileri sürmüştür.
kirazın en yaygın olduğu şehirlerimiz Amasya, Isparta, Bursa, Çorum, Afyon’dur.
içinde A, B1 ve C vitaminleri bulunduğu için kiraz ile vişne vücudumuzun gelişimin hızlandırıcı bir özelliğe sahiptir. vitamin noksanlığı insanda bazı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. beriberi, skorbüt gibi hastalıklarla kseroftaimi (büyümenin yarıda kalması) hep vitamin eksikliğinden kaynaklanır.
vişne ve kirazda aynı zamanda klor, fosfor, kükürt, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum ve potasyum gibi bileşiklerden meydana gelmiş madensel tuzlar da vardır. ayrı olarak kirazda levüloz, galaktor gibi şekerli maddeler ve yağlı maddelerle amino asit bileşikleri de bulunur. 100 gr. kiraz insana 42 kalori sağlar.
vişne ve kiraz meyvelerinin içindeki çekirdekler bu bitkilerin kendi kendine üremelerini sağlar. ama toprağa düşen çekirdeklerin pek azı elverişli bir ortam bularak gelişir.